HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Psykologen: Så pratar du med ditt barn om nätmobbning och likepress

08 feb, 2017 
AvAnaïs González Cruz
En av tre ungdomar utsätts för kränkningar på nätet, visar en ny studie. Många upplever också en press att få likes på sociala medier. Men hur hanterar man det här problemet som förälder när det är omöjligt att ha full insyn i barnens telefoner?
Annons

Internet är i dag en självklarhet för dagens unga. Här finns en gemenskap som är minst lika viktig som i det verkliga livet – men en ständig uppkoppling innebär också en utsatthet som kan gå föräldrarna helt förbi.

För många är den största oron att barnet ska utnyttjas av vuxna på nätet i sexuellt syfte. I själva verket är det oftast andra barn (eller ens eget) som står bakom kränkningar och mobbning på nätet, enligt BRIS (Barnens rätt i Samhället).

Organisationen Friends gjorde en nätrapport 2016 som visar att en tredjedel av de tillfrågade ungdomarna utsatts för nätkränkningar det senaste året. Och de allra flesta av dem skedde i chattappen KiK.

Foto: Friends Nätrapport 2016

Läs också: 7 appar som kan vara farliga för barn

Med ett enda knapptryck kan kränkande kommentarer spridas snabbt och som förälder är det lätt att känna sig handfallen inför utmaningarna som tillkommer med den nya tekniken. Särskilt barnen själva kan ha svårt att inse konsekvenserna av sina handlingar på nätet, tror barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

Annons

Mycket av det hemska som sker på nätet beror ofta på rena missförstånd. Man förstår inte hur många man når ut till och vips så har ett inlägg blivit viralt. Speciellt när barnen är små så kan de inte hantera de här starka krafterna och stora sammanhangen. Det är så lätt att trycka iväg något i stundens hetta, säger hon.

Varför är vissa barn mer benägna än andra att ta till kränkningar på nätet?

– Det finns nog en stor grupp som styrs av att de själva har lite problem och kanske mår dåligt. Men vissa ser det som en pågående maktkamp, det är ett enkelt sätt att vinna anhängare. Vi har ju alltid trott att mobbare drivs av dålig självkänsla, men forskning har faktiskt visat att det inte alltid stämmer. För den här gruppen av barn är detta ett maktspel, man mår nästan lite bra av att trycka ner andra.

Precis som vissa vuxna, alltså?

– Exakt. Ta Donald Trump som exempel. Han har tagit sig till toppen genom att kasta skit omkring sig och så gör även barn. Där har vi en stor orsak till problemet, vi vuxna är inte heller kapabla förebilder och här krävs en stor förändring i tonläget på nätet för att unga ska ha en chans.

Annons

Men hur ska man då tala med sina barn om nätmobbning när det är helt omöjligt att veta exakt vad de sysslar med på sina telefoner? En nära relation och en öppen diskussion är nyckeln, menar Klefbom. För full insyn kommer man aldrig – och bör inte – ha.

– Det bästa skyddet är att ha en tajt och nära relation så att barnet känner förtroende och vågar berätta när det händer något hemskt. Med stränga bud och hårda regler kommer man inte nå närhet och tillit. Var intresserad, lyssna och dela med dig av egna ungdomserfarenheter.

– Man kan inte förhindra att saker händer, men man kan bygga upp en styrka hos sitt barn så att hen förstår att det inte är hela världen om några är dumma. Såklart finns det också situationer där det är läge att polisanmäla och kontakta skolan om det behövs.

En nära relation är viktigt för att barn ska våga berätta om nätmobbning, menar psykologen Jenny Klefbom.

Läs också: 5 tips för dig med småbarn som använder internet

Och ja, med barn som kommer upp i åldrarna måste man som förälder acceptera att inte få veta allt. Det är en naturlig del av utvecklingen som tonåring, säger Klefbom.

Annons

– Man berättar inte allt till sina föräldrar som 15-åring. Även om man vill ha insyn så måste man kunna behärska sig. De som får höra allra minst är de som tjatar och kontrollerar. Och det är en farlig väg att gå. Du får vara nyfiken, men visa samtidigt din tonåring respekten genom att också kunna dra dig tillbaka och inte rota i allt.

Många unga upplever i dag en så kallad likepress på nätet. Få likes på sociala medier kan till exempel leda till låg självkänsla. Vad är dina råd till föräldrarna där?

– Det är viktigt att man tar upp den här diskussionen när barnen fortfarande är relativt små. För många barn fungerar ju det här som en ren ekonomi, om du gillar min bild så gillar jag din. Och visst kan det vara underbart att få uppskattning av människor på nätet, men samtidigt är det viktigt att de förstår att likes på nätet ger en väldigt falsk bild av vad vänskap är. Man kan inte ersätta vänskaper på riktigt med sociala medier.

Tips! Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse har nu startat Jakten på Likes – en podcast om föräldraansvar på sociala medier.

Foto: Shutterstock

8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

Mobbning på nätet.

Läs också: 8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons