SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Professorn: Träning är det bästa du kan göra mot stressen

25 aug, 2017 
Det finns inget som motverkar stress lika effektivt som fysisk aktivitet. Och det behöver inte vara någon avancerad träning för att du ska märka skillnad.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna är det bästa du kan göra för att förebygga och motverka stressrelaterade problem, enligt Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan i Dalarna.

Han har skrivit en bok i ämnet – ”Träna bort den stressrelaterade ohälsan”.

– Träning är otvivelaktigt det mest effektiva sättet, bättre än både medicin och olika former av terapi. Det finns det massor av belägg för. Personer som är aktiva är mindre drabbade av stressrelaterad ohälsa än andra, säger han.

Läs också: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!

Förutom att träningen i sig kan vara avstressande och humörhöjande har man sett att den kan hjälpa kroppen att bygga upp ett starkare motstånd mot stress. Till exempel kan vältränade muskler bryta ner substanser som uppstår vid stress. Man har också sett att träning kan få vissa områden av hjärnan att växa.

– En stark kropp klarar stress bättre än en svag. Och här tror jag dessvärre att vi har en orsak till varför många mår dåligt i dag. Vi rör oss för lite och bygger därför inte upp något motstånd. Inaktiviteten gör oss sjuka, det är allvarligt, säger Michail Tonkonogi.

Annons

Läs också: MåBra-läsarnas bästa kom igång-tips

På vilket sätt ska man då träna?

Enligt Michail Tonkonogi pekar forskningen åt ett och samma håll, nämligen åt de riktlinjer som Världshälsoorganisationen, WHO, har. De rekommenderar 75–150 minuters fysisk aktivitet i veckan (beroende på intensitet), plus 2–3 styrketräningspass.

– I grund och botten är det faktiskt så enkelt. Men självklart måste man utgå från hur man mår. Det går inte bara att säga till en utbränd person att gå till gymmet. Den personen behöver till exempel börja i lugn och ro hemma. Det är jätteviktigt att man anpassar sin träning och har tydliga instruktioner och målbilder, säger han.

Läs också: Hitta formen med bästa kom igång-passet!

Egentligen behöver inte träningen vara särskilt avancerad, du kommer långt på en aktiv vardag.

– Vardagsmotion är jättebra och viktigt. Ta trapporna, promenera till och från ställen, gör armböj med matkassarna. Det finns hur mycket som helst att göra.

Annons

Michail Tonkonogi menar att något av det allra viktigaste du kan göra för din kropp är att vara aktiv.

– Kroppen behöver röra på sig, så är det. Om du inte avsätter tid för träning finns det en risk att du blir sjuk. Du blir i alla fall mer mottaglig för stress. Så unna dig själv rörelse, det kommer du att tjäna på.

Läs också: Träningstips – kom i form med MåBra!

Det här händer i kroppen när du tränar

Kroppsliga reaktioner:

  • Ökning av signalsubstanser i hjärnan, exempelvis endorfiner som ger lyckokänslor
  • Minskning av stresshormonet kortisol
  • Bortrensning av stressrelaterade substanser i blodet
  • Nybildning av nervceller i hjärnan

Psykologiska reaktioner:

  • Bättre självkänsla
  • Färre negativa tankar
  • Ökad närvarokänsla
  • Ökad känsla av kontroll

Här är den mest effektiva träningen mot stress

Läs också: Här är den mest effektiva träningen mot stress

De senaste fem åren har antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige mer än tredubblats. Så här kan det inte fortsätta! Därför har MåBra startat kampanjen Den Dolda Stressen. Här kan du läsa om nyheter och forskning kring stress, få tips och råd för att stressa ner samt läsa inspirerande livsöden om kvinnor som tagit sig tillbaka från utbrändhet.

Vänd trenden på mabra.com/stress!

Bli stressfri med våra filmer!

Som en del i vår stresskampanj Den Dolda Stressen har vi skapat ett gäng korta och praktiska filmer, där vår psykolog Anna Bennich Karlstedt delar med sig av metoder och knep för att hantera din stress.

Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?Brand logo
Anna Bennich Karlstedt - 1. Vad är stress?

Om du vill kan du se fler filmer – helt gratis! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här nedan, så kommer du kunna ta del av alla filmerna, och även intressanta artiklar om stress och utmattningssyndrom.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons