Professorn: Låt inte ditt barn rulla köttbullar

Professorn: Låt inte ditt barn rulla köttbullar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Många gillar att rulla sina egna köttbullar – och för vissa kan det vara en mysig familjesyssla. Och ganska ofta är barnen med och trillar ett gäng.

En olämplig aktivitet, som kan vara direkt livsfarlig har det visat sig. Det menar  i alla fall Diana Karpman som är professor i barnmedicin vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. Anledningen är risken för ehec-infektion, som är extra stor när man hanterar rå köttfärs.

Av de 500 svenskar som drabbas årligen av ehec är det cirka 12 fall som får allvarligare infektioner. Det är med andra ord få människor som drabbas, trots det manar Diana Karpman till stor försiktighet.

– Rent statistiskt i världen är det femton procent av alla fall som får ehec-infektion som får antingen njursvikt, hjärnpåverkan eller att det leder till dödsfall, säger hon i en intervju i Sveriges Radio.

Att vara medveten om riskerna med smittan och informera barnen om dem är viktigt. Och de ska absolut inte röra munnen eller näsan om de inte har tvättat händerna när de har hanterat rått kött.

Lyssna på inslaget här

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: