Prinsessan Madeleine: "Graviditeten kom som en chock!"

Prinsessan Madeleine är känd som en av de mest privata medlemmarna av kungafamiljen – hon bor med maken Chris O’Neill och barnen Leonore, 5, Nicolas, 4, och Adrienne, 1, i Miami, gör få offentliga uppdrag och ställer sällan upp på intervjuer. Men i en ny omslagsintervju med tidningen Mama öppnar prinsessan upp rejält och berättar för första gången om bland annat sina tre graviditeter och förlossningar – och varför det inte blev någon hundvalp för familjen.

Madeleine avslöjar att ingen av hennes graviditeter varit planerade och att det dröjde flera månader innan hon förstod att hon var gravid igen – med prins Nicolas – innan Leonore ens hunnit fylla ett år.

– Att jag väntade Nicolas kom som en chock! Jag var redan inne i tredje månaden, jag visste ingenting, berättar prinsessan Madeleine för magasinet. Vi skulle flytta från New York och jag var så trött, men jag tänkte att det är säkert för att jag håller på och packar och det var så mycket med flytten. Men då var jag ju gravid. Jag tror jag var i trettonde veckan när jag fick reda på det.

prinsessan madeleine elie saab

En höggravid prinsessan Madeleine på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Tre dagar senare föddes Leonores lillebror Nicolas.

Den graviditeten höll på att få en dramatisk avslutning, då Madeleine redan var öppen 3 centimeter under bröllopet mellan prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som ägde rum 13 juni 2015. Den höggravida prinsessan strålade i en blekrosa långklänning designad av Elie Saab – och högklackat! – under vigseln. Samtidigt hade hon med sig en packad BB-väska och försökte le genom förvärkarna under den tv-sända bröllopsmiddagen.

– Så jag satt där i kyrkan och tänkte ”Bara. Inte. Vattnet. Går”, i hela munderingen. Vad GÖR jag om vattnet går, sitter jag kvar? Ska jag ställa mig upp – vad gör man? Jag var jättenervös men Nicolas väntade lite med att komma ut. Det här var på fredagen, sen lördagen, han gav mig söndagen att vila på och sen på måndagen åkte vi in, berättar hon.

Madeleine fick avboka hundvalpen

Även hennes tredje graviditet, då hon väntade prinsessan Adrienne, kom som en överraskning. Egentligen hade hon tänkt ge Chris en hundvalp i födelsedagspresent, men valpplanerna fick ställas in i sista stund när hon insåg att hon väntade barn igen.

– Jag hade fixat med kenneln och visste när valpen skulle komma och allt var planerat. Och så fick han ett paket med ett gosedjur som var en hund, och ett kort där det stod ”Grattis, du ska få en till familjemedlem”. Han blev helt kritvit i ansiktet och tappade hakan, ”Va, är du gravid igen?” och jag sa ”Neeej, det är bara en hund!”, berättar Madeleine. Men sen två veckor senare fick jag komma tillbaka till honom och säga ”du, jag vet inte om det är så bra idé att vi skaffar en hundvalp…” för då var jag gravid.

Mer fokus på smärtlindring i USA

Prinsessan Leonore föddes i USA, medan både prins Nicolas och minstingen, prinsessan Adrienne, föddes på Danderyds sjukhus i Stockholm. Enligt Madeleine skiljer sig svenska och amerikanska förlossningar åt en hel del – framför allt för att man får mer smärtlindring på andra sidan Atlanten. Till sist hade Madeleine fått så mycket bedövning att hon inte kunde känna sina ben och behövde hjälp att veta när det var dags att krysta, eftersom hon inte märkte av krystvärkarna.

– I Sverige är man mycket mer återhållsamma, man ger inte lika mycket bedövning. Vilket jag också kan känna är rätt häftigt för då känner man ju mer och kroppen säger ju verkligen till vad man ska göra. Så även om det gjorde lite ondare så tyckte jag det var en häftigare upplevelse allt som allt, menar hon.

madeleine intervju mama 2019

Prinsessan Madeleine på Victoriadagen i somras.

”Väldigt nöjd” med tre barn

Huruvida det blir fler barn vet Madeleine inte i dagsläget, men hon vill dementera att hon skulle ha sagt sig vilja ha en till – ”Det är Chris som har sagt fyra barn, inte jag!” – och vet inte om hon skulle orka med ytterligare en miniprins eller -prinsessa.

– Just nu känner jag att jag inte vet hur jag skulle lyckas få till det rent logistikmässigt, för det är rätt mycket som det är, men samtidigt känns det väldigt tråkigt att stänga den dörren. För det är ju så härligt med barn. Men vi får väl se. Just nu är jag väldigt nöjd med tre barn.

prinsessan madeleine intervju 2019

Prinsessan Madeleine och barnen i nya Mama.

Läs mer:

5 saker du kan göra för att minska illamåendet under en graviditet

Nour El Refai om tuffa graviditeten: ”Aldrig varit sjuk såhär länge”

Detta händer i kroppen under en graviditet – månad för månad

Redaktionens tips