FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Pollensäsongen smygstartar redan nu – tack vare milda vintern

13 jan, 2020 
Pollen säsongen har smygstartat.
Är du pollenallergiker? Då kan du känna av dina besvär redan nu – på grund av den milda vintern. Särskilt du som är känslig mot hassel och al.
Annons

Så fungerar korsallergiBrand logo
Så fungerar korsallergi

Pollenallergiker, håll i hatten (eller näsduken) – det verkar nämligen som att vi får en rekordtidig pollensäsong i år. Enligt Aftonbladet har vissa träd redan börjat avge pollen, tack vare det ovanligt milda vädret nu i januari.

Det handlar bland annat om hassel och al som en aning för tidigt börjat ge ifrån sig pollen, enligt Naturhistoriska riksmuseet, men att säga att säsongen redan är igång är lite överdrivet, menar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på naturhistoriska riksmuseet.

– Pollensäsongen är inte igång. Men man kan helt klart säga att den smygstartat på sina håll, säger han till Aftonbladet.

Framförallt är det hasseln som lätt triggas av milt väder som nu.

– Det räcker med några varma och soliga dagar i följd så sätter den igång och börjar blomma. Den har små krav för att känna av våren, säger Didrik Vanhoenacker.

Han uppmanar nu pollenallergiker att hålla koll på pollenprognoserna redan nu, även om den riktigt jobbiga perioden ännu ligger framför oss.

Annons

”Med allt varmare vintermånader är det snart pollensäsong året runt”, kan man läsa på pollenrapporten.se. Enligt sidan kan blommandet hos hasseln slås av och på under milda januari- och februarimånader, och även gråal kan börja blomma tidigt.

Svårt mäta pollen på vintern

Man skriver också att det kan vara svårt att få en rättvisande bild av pollenspridningen på vintern på grund av att is, snö och frost kan täppa igen pollenmätarnas smala öppning. snabba temperaturväxlingar kan också ställa till det.

På samma sätt kan skiftningar i luftfuktighet ställa till det och hindra pollenkornen från att spridas i luften som den gör på våren och sommaren. Det innebär också att spridningen inte är lika stor – men en allergiker som går förbi ett blommande träd kan ändå känna av besvär.

Så lindrar du din allergi – pollenexpertens tips!

Här delar pollenexperten Åslög Dahl med sig av sina bästa tips för pollenallergiker.

  • Följ pollenprognosen!
  • Undvik öppet fönster och vädring vid höga pollennivåer. Det gäller även nattetid.
  • Konditionsträna inte utomhus när pollenhalterna är höga. När du andas tungt får du i dig mer pollen. 
  • Starta medicinering i god tid.
  • Använd allergiläkemedel. Kontakta vårdcentralen om det inte räcker med receptfri medicin. Du kanske behöver något som är ”skräddarsytt” för dina besvär. Är det riktigt besvärligt kan du behöva kontakt med en specialist.
  •  Veva upp rutan och stäng om möjligt av ventilationen när du är ute och kör bil.
  • Häng inte ut tvätten på tork utomhus.
  • Skölj gärna håret innan du går och lägger dig.
  • Hör med din optiker om du har linser och ögonbesvär. Kanske är det bäst att låta ögonen vila och bära glasögon.
  • Om du har husdjur som vistas ute, kela inte med ansiktet i pälsen och tvätta händerna efter att du har klappat djur. Pollenkorn fastnar nämligen lätt i pälsen.

Foto: TT

Läs mer:

Därför kommer pollensäsongen bara att bli värre – och längre

Hitta rätt behandling för din pollenallergi – 13 vanliga frågor och svar

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi!

Annons