Artikeln innehåller reklamlänkar
Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Pollenallergi? Detta bör finnas i ditt medicinskåp!

03 maj, 2019
Bästa receptfria läkemedlen mot pollenallergi!
Är du pollenallergisk men inte helt säker på vad och när du ska ta allergimedicinerna? Varje dag, ibland eller vid behov? Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek, reder ut alla frågetecken kring pollenallergier och vad du behöver ta för receptfria läkemedel för att klara dig genom säsongen på bästa sätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så fungerar korsallergiBrand logo
Så fungerar korsallergi

Nässpray, ögondroppar, antihistaminer – när ska man använda dem? Det är inte lätt att veta hur man ska lindra allergibesvären på bästa sätt. Vad är bra att ha hemma vid behov och vad skall tas regelbundet?

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst, då olika växter blommar vid olika tidpunkter på året. Graden av besvär man får är individuellt. Vissa är endast allergiska mot björkpollen, medan andra mot exempelvis gräs eller gråbo, eller flera olika pollenarter. Beroende på vilka typer av pollen som finns i luften, var i landet du bor, samt vilken tid på dygnet det är påverkar också.

– Besvären som orsakas av pollenallergi brukar uttrycka sig i rinnande och täppt näsa om vartannat, nysningar, trötthet, tillsammans med kliande och röda ögon. Faktorn som orsakar detta är pollenkornen som finns i luften och som sedan fastnar i slemhinnor i ögon och näsa och irriterar kroppens immunförsvar, säger Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Annons

För vissa kan reaktionerna även påverka luftrören och resultera i rethosta, andnöd och astma och brukar märkas av som mest vid ansträngning.

För att komma till bukt med besvären finns många receptfria alternativ.

För dig som vet om att du är allergisk mot pollen

Antihistaminer

Antihistaminer finns både som tablett, nässpray och ögondroppar. De minskar histaminets effekt i kroppen och är rekommenderat om du börjar känna av en allergisk reaktion, men kan också tas i förebyggande syfte. Beroende på dina symptom kan du ta både tablett, droppar och nässpray. Kom igång att ta medicinen dagligen under den period du riskerar utsätta dig för det som framkallar din allergi, för att få bäst effekt.

Förslag på produkter med antihistaminer:

Nässpray från Livostin, ANNONS läs mer och köp här.

Nässpray från Livostin.

Ögondroppar från Zaditen, ANNONS läs mer och köp här.

Annons
Ögondroppar från Zaditen.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Tabletter från Allegra som lindrar allergisymptom. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons
Tabletter från Allegra.

Kromoglikater

Likt antihistaminer finns dessa också i olika beredningsformer men har en lite annan verkningsmekanism. Dessa hindrar de så kallade mastcellerna i vår kropp från att släppa ut histamin i kroppen och förhindrar på så sätt uppkomsten av symptom. För bäst effekt skall dessa helst börja intas några veckor innan pollensäsongen.

Förslag på receptfria läkemedel med kromoglikater:

Ögondroppar från Lomudal. ANNONS Läs mer och köp här.

Ögondroppar för allergiker.

Ögondroppar för allergiker från Lecrolyn. ANNONS Läs mer och köp här.

Annons
Ögondroppar, receptfria mot pollenallergi.

Nässpray med kortison

För en del hjälper det inte med att inta antihistaminer eller kromoglikater. Då kan kortison vara ett bra tilläggspreparat, som dämpar inflammationen och nästäppan. För bästa effekt ska kortison tas dagligen och full effekt nås först efter en veckas användning.

Förslag på produkter med kortison:

Nässpray med kortison från Nasonex. ANNONS Läs mer och köp här.

Nässpray från Nasonex.

Desonix nässpray med kortison, ANNONS läs mer och köp här.

Annons
Nässpray från Desonix.

Vid tillfälliga allergibesvär

Tabletter, ögondroppar och nässpray med antihistamin – dessa verkar direkt och kan lindra tillfälliga besvär. Bär du kontaktlinser kan det vara bra att säkerställa att dina ögondroppar går att ta tillsammans med kontaktlinserna.

Ta hjälp mot dina besvär

För några av oss är allergibesvären så svåra att receptbelagd medicin behövs. Gå in på ditt apotek och få hjälp med de receptfria alternativen först, och hjälper de inte rekommenderar vi dig att uppsöka vården.

Annons

Finns det ytterligare knep?

– Det finns även andra viktiga saker du kan göra för att förebygga dina allergibesvär i kombination med dina receptfria läkemedel. Exempelvis är halterna av pollen som högst mellan förmiddag till kväll. Ett gott råd är därmed att undvika att öppna fönsterna eller hänga ut tvätt under dagtid, utan att istället vänta till senare på kvällen eller natten då pollenhalterna är som lägst. Detsamma gäller även för dig som tycker om att motionera utomhus, då rekommenderas att träna tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Har det däremot regnat kan du träna utomhus då fukten binder pollen i gräset. Gå heller helst inte ut med blött hår och har du långt hår är det bra att sätta upp det när du är ute. Att duscha innan du lägger dig för kvällen är också klokt då du undviker att andas in allt pollen under natten som eventuellt fastnat i håret, förklarar Ynette Gustavsson.

Annons

Foto: TT, Kronans Apotek

Läs mer:

Därför kommer pollensäsongen bara att bli värre – och längre

Hitta rätt behandling för din pollenallergi – 13 vanliga frågor och svar

Är du vårdeprimerad? Det kan vara pollenallergi!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons