FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Kan pirr i huden vara ett symtom på corona? Så säger experterna

20 apr, 2020 
Coronaviruset - hur många har blivit friska?
En pirrande och brännande känsla i huden kan vara ett symtom vid covid-19, uppger läkaren Jonas Ahl. Flera läkare har hört talas om symtomen.
Annons
6 tips för att öka ditt välmående i pandeminBrand logo
6 tips för att öka ditt välmående i pandemin

Symtomen vid covid-19 fortsätter att uppdateras. Förra veckan uppgav till exempel Folkhälsomyndigheten att testerna av drygt 700 stockholmare visar att lukt- och smakbortfall samt diarré var vanliga symtom. De fanns inte med på symtomlistan från början. Resultatet från den studien skrev MåBra om här: De här symtomen hade flest svenskar i ny studie.

Pirrig känsla i huden kan vara symtom vid corona

Förra veckan rapporterade Aftonbladet om ett symtom vid corona som det inte pratats om tidigare. Det handlar om en pirrig känsla i huden. Att det kryper eller bränner i huden.

Jonas Ahl, överläkare i infektionssjukdomar vid Skånes Universitetssjukhus, gav då följande kommentar:

– Jag känner igen det, det verkar vara relativt vanligt. Det handlar om ett slags nervkänsla som är utlöst antingen av ett stormande immunförsvar eller av viruset i sig.

Även amerikanska läkare har sagt att fenomenet med smärtor och krypningar i och under huden hos covid-19-patienter är bekant, uppger Aftonbladet.

Annons

Forskare till MåBra: Kan vara så att huden påverkas

När MåBra ställer frågan till Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska Institutet, uppger även han att han har hört talas om dessa symtom.

– Jag har hört detta men vågar inte säga att det stämmer. Vi vet att viss neurologisk påverkan förekommer, exempelvis förlust av luktsinne, så det kan stämma. Men jag vet inte.

Jonas Ahl konstaterar att kunskapen om covid-19 växer för varje dag. Han poängterar att en känsla av att det kryper eller bränner i huden inte i sig är något tecken på att du är smittad av coronaviruset.

– De huvudsakliga symtomen är de som står på Folkhälsomyndighetens lista. Har du bara känningar i huden och inga andra symtom på covid-19 finns det ingen anledning att tro att du är smittad.

Foto: TT

LÄS MER:

Kan en symtomfri person smitta andra med corona?

Nya uppgifter: 4 av 5 coronasmittade har INTE symtom

Experterna: Så mycket smittar personer utan symtom

Annons