HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Patrick Quinn som uppfann Ice bucket challenge har dött

24 nov, 2020 
AvJoni Nykänen
Patrick Quinn grundare av Ice bucket challenge
Patrick drog igång insamlingskampanjen Ice bucket challenge som drog in 1,9 miljarder kronor till ALS-forskningen. Nu har han dött, 37 år ung. Patrick hyllas och kallas för ”hjälte i kampen mot ALS”.
Annons
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

Patrick Quinn, 37, som var medskapare till insamlingskampanjen Ice bucket challenge som drog i en summa som motsvarar 1,9 miljarder kronor till ALS-forskningen, avled den 22 november.

I sju år har han känt till att han har varit drabbad av sjukdomen.

”Det är med stor sorg som vi måste dela med oss av vår förlust av Patrick tidigt i morse. Han var en välsignelse till oss alla på så många sätt”, skriver den som numera har kontrollen över Patrick Quinns Facebook-konto Quinn for the win.

Organisationen The ALS association har också hyllat Quinn på dess Facebook-sida, skriver brittiska The Sun.

”Ice bucket challenge accelererade dramatiskt kampen mot ALS, och ledde till nya forskningsupptäckter, utökat vård för personer med ALS och större investeringar från staten i ALS-forskning”, skriver de.

ALS Association of Texas hyllar Patrick Quinn och kallar honom ”vår hjälte i kampen mot ALS”.

Quinn fick diagnosen i mars 2013, enligt sin Facebooksida. Att utmana varandra att hälla iskallt vatten över sig blev en viral aktivitet där personer som Bill Gates, Lady Gaga, David Beckham, Kim Kardashian och Neymar deltog 2014.

Annons

I juli det året blev Ice bucket challenge främst sammankopplat med just ALS efter att Quinn publicerade en video där han officiellt kallade det för ”Ice bucket challenge” och bad om donationer till sin organisation Quinn for the win.

Det finns dock tidigare exempel på personer som hällt iskallt vatten på sig, men då för andra syften än främjandet av ALS-forskning, skriver The Sun.

Den andra eldsjälen bakom Ice bucket challenge, baseballspelaren Pete Frates, avled i december 2019.

LÄS MER

Det här är atopisk hud – och så tar du hand om den

Henrik Schyffert om plötsliga kollapsen – föll ihop i hallen

Raiden, 4, förlorade båda föräldrarna i corona – på 100 dagar

Annons