SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ovanliga sjukdomen ABS gör dig full – utan att du dricker alkohol

01 nov, 2019 
Auto-Brewery Syndrome – ABS.
Tänk om du blev berusad av att äta chips? För några människor på jorden är det verklighet – och det beror på att de går runt med ett bryggeri i magen, och sjukdomen ABS (Auto-Brewery Syndrome).
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nyligen kunde vi läsa berättelsen om en 46-årig man vars familj och vänner trodde att han var smygalkoholist. Han var ofta lite ”borta” i huvudet och visade ett aggressivt beteende, ramlade ofta och blev en gång stoppad för misstänkt rattfylla – och trots att alkotestet visade 0,2 promille alkohol i blodet hävdade han att han inte druckit en droppe.

Han hade svårt att bli trodd och det tog flera år innan han fick en diagnos: ABS – Auto-Brewery Syndrome. Tidigare patienter har gått så länge som tjugo år utan en diagnos.

Vad är Auto-Brewery Syndrome?

ABS innebär alltså att kroppen själv tillverkar alkohol. Detta sker i tarmarna och beror på en störning i bakteriefloran, som gör att det bildas en svamp i mag- och tarmkanalen som skapar en jäsning när personen äter kolhydrater, och etanol blir en restprodukt av jäsningen.

Om personen äter stora mängder snabba kolhydrater kan mängden alkohol i blodet bli extrem, vilket har samma effekt på kroppen som för den som drucket alldeles för mycket. Även om det kan låta ”roligt” med ett inomkroppsligt bryggeri så ställer det till en hel del problem för den drabbade, som kanske ska köra bil eller något annat transportfordon, eller operera en patient eller fatta viktiga beslut. Eller tänk om det är en gravid kvinna som drabbas?

Annons

Auto-Brewery Syndrome uppstår oftare hos personer med diabetes, fetma eller Chrons sjukdom, men är lika vanlig hos kvinnor, män och barn. Sjukdomen tros även öka risken för att utveckla fettlever. Även om sjukdomen är ovanlig och det inte är många som får diagnosen varje år, så tror forskare att det finns ett mörkertal.

Symptom på ABS

Förutom att den drabbade personen ofta beter sig som om hen vore berusad, men påstår att hen inte druckit alkohol, så är det inte ovanligt med andra bieffekter:

  • Kräkningar
  • Rapningar
  • Kronisk trötthet
  • Yrsel
  • Försämrad kroppskontroll
  • Disorientering
  • IBS
  • Baksmälla

Varför får man ABS?

För den 46-årige mannen började det hela 2011, efter att han genomgått en antibiotikakur för en skadad tumme. Antibiotika slår ofta ut magens tarmflora och det tar ett tag innan den är tillbaka till det normala. Ibland blir den inte detsamma som innan, som i det här fallet.

Till sist fick mannen hjälp av forskare i New York, som gav honom svampdödande medel i kombination med probiotika. Efter en period blev han helt symptomfri och kunde börja leva ett normalt liv igen.

Källor: Web MD, NCBI  Foto: TT

Läs mer:

Linda blev utmattad: ”Som att vara bakfull i flera månader”

Det händer i kroppen när du slutar dricka alkohol

Därför ska du inte dricka alkohol när du är stressad

Annons