Otillåtna ämnen funna i kosmetika för barn

Var försiktig med maskeradsminket.

Det är Läkemedelsverket som tillsammans med svenska kommuner gjort en större undersökning kring produkter som vänder sig till barn. I hälften av fallen (49 procent) fanns brister, vanligast var bristfällig bruksanvisning eller varningstext. I många fall fanns ingen sådan på svenska, och i vissa fanns ingen alls.

De produkter som i huvudsak kontrollerades var av sorterna maskeradsmink, tillfälliga tatueringar och sminklådor till barn.

Läs också: Stora mängder bly i barnens leksaker

– Dålig märkning kan leda till att produkterna används på fel sätt. Det kan också innebära att man inte får rätt information om produktens innehåll, det såg man i mer än var tionde kontroll, säger Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

3,5 procent av de undersökta produkterna fick tas bort från marknaden eftersom de visat sig innehålla otillåtna färgämnen och konserveringsmedel.

– I 32 av de kontrollerade produkterna hittade vi ämnen som inte är tillåtna i kosmetiska produkter vilket är det allvarligaste felet och de ämnen som påträffats kan i värsta fall leda till svåra allergiska reaktioner, säger Tomas Byström.

Läs också: Giftiga leksaker vanliga i Second hand-butiker

Ansvariga butiksägare och distributörer har blivit underrättade och ska ha vidtagit åtgärder. Men Tomas Byström vill även göra föräldrar medvetna om riskerna:

– Det är bra att vara en medveten konsument när det gäller produkter man använder på barnens hud. Tänk på att det alltid ska vara tydligt hur produkterna ska användas och vad de innehåller. Välj gärna produkter och de tillfällen som de används med omsorg.

Källa: Läkemedelsverket

Foto: Thinkstock

 

Kolla in skrämmande insidan av sonens leksak

Läs också: Kolla in skrämmande insidan av sonens leksak