Experten: Så gör ni om en i familjen smittas av coronaviruset

Coronaviruset som härjar nu visar sig genom symtom som påminner om både influensa och vanlig förkylning, så för att minska smittspridningen uppmanas alla som känner sjukdomssymtom att helt enkelt hålla sig hemma.

Men om man är en familj med flera personer, och en konstateras vara smittad och blir sjuk i covid-19 – vad gör man då? Ska den sjuke isoleras helt från resten av familjen, eller är det ingen idé att ens försöka?

Enligt smittskyddsläkaren Hans Boman behöver det inte betyda total isolering för hela familjen i alla fall!

– Det viktiga är att alla familjemedlemmar är medvetna, och om det känner av symtom stanna hemma från skolan eller arbetet, säger han till SVT Västernorrland.

Vad göra om en i familjen får coronavirus?

Blir en person i hemmet sjuk är smittrisken naturligtvis höjd för resten i familjen, men då gäller det att vara extra noggrann med att hålla god handhygien och hålla för när man nyser och hostar (speciellt den som är sjuk).

– Man kan gärna se till att man sover i varsitt rum, till exempel, och att man håller lite distans när man är hemma.

Enligt Hans Boman kan de medlemmar i familjen som fortfarande är friska fortfarande gå till jobbet och skolan. Och det är också bättre att bo kvar hemma än att börja flytta runt övriga familjemedlemmar.

– Var uppmärksam om man får symtom. Man är ju inte smittsam förrän man får symtom, säger Hans Boman.

Måste hela familjen vara hemma om en får corona?

Han förklarar också att när man väl har tillfrisknat bör man vänta åtminstone två dygn med att bete sig ”som vanligt” igen, studier har nämligen pekat på att det är först då man är smittfri.

Folkhälsomyndigheten skriver följande om hur man ska agera om en hemma blir smittad:

”Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symtom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom. Tänk på vad du kan göra för att inte sprida smittan vidare.”

Källa: SVT, Folkhälsomyndigheten  Foto: TT

Läs mer:

Doktor Mikael Sandströms tips i coronavirus-tider

Anders Tegnell om de dubbla budskapen kring coronakrisen

Ny studie: De här symtomen har flest coronapatienter haft

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Läs senaste nytt om coronaviruset och ta del av fördjupningar med ledande experter, eller gör ett självskattningstest för covid-19. Här har vi samlat våra artiklar om coronaviruset:

Läs allt om coronaviruset här

Utvald läsning