FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nytt vaccin ger hopp till alla kattallergiker!

20 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Nu kan ett nytt vaccin göra det möjligt även för dig som är kattallergiker att ha katt hemma. Och vaccinet är inte till dig – utan till katten.
Annons

5 hälsofördelar för dig som har kattBrand logo
5 hälsofördelar för dig som har katt

Dags för alla kattsugna kattallergiker att jubla! Nu har forskare nämligen tagit fram ett vaccin som skulle kunna göra det möjligt även för alla nysande och snorande allergiker att ha en gosig katt hemma.

Att vara allergisk mot katter är långt ifrån ovanligt. Ungefär tio procent av alla i västvärlden lider av kattallergi. Nu är det ju inte själva katten man är allergisk mot, utan ett protein som katten utsöndrar i sin saliv och via talgkörtlarna. Det elaka proteinet heter Fel D1 och finns i flera av de allergener som man kan reagera på.

Grejen med det nya vaccinet är att det inte ska användas av oss människor, utan ges till katten. Vaccinet bildar sedan antikroppar som attackerar proteinet Fel D1 och gör helt enkelt att katten blir en icke-allergen version av sig själv.

Många katter skulle kunna få stanna i sina hem

Vaccinet som heter Hypopet har testats på katter och testerna visar att vaccinet har önskad effekt och gör katterna mindre allergena. Testerna visar också att vaccinet inte är skadligt för katterna.

Annons

Exakt vad proteinet Fel D1 gör vet man inte i dag, men någon funktion borde det naturligtvis ha eftersom evolutionen har jobbat fram det. Det var därför viktigt att se att katterna inte verkade ta skada av att inte längre producera det.

”Både människor och katter kan dra nytta av den här behandlingen eftersom det minskar risken för att allergiska kattägare ska utveckla kroniska besvär som astma, utan istället slippa vara allergiska. Det gör att katterna kan stanna i sina hem och slippa lämnas bort”, skriver forskarna i sin rapport.

Allergi hos ägare eller närstående är den vanligaste orsaken till att katter lämnas bort. Den som är allergisk och ändå inte kan tänka sig att leva utan en katt skulle med den nya vaccinet slippa att ta höga doser av antihistaminer för att komma runt problemet, vilket tidigare har varit den enda lösningen.

Du som människa slutar alltså inte vara allergisk mot katter i allmänhet, bara din egen, vaccinerade pälsboll.

När det går att få tag i vaccinet är inte klart än, ni som längtar efter katt får hålla ut ett tag till.

Foto: TT

Källa: The Journal of Allergy and Clinical Immunology

Läs mer:

Därför är det hälsosamt att prata med sin katt

5 starka hälsofördelar med att ha ett husdjur

Därför är det bra för barn att växa upp med husdjur

Annons