Nytt larm: Gravida varnas för listeria

Listeriabakterier kan bland annat finnas i gravad lax.

Under oktober till december förra året rapporterades 41 fall av infektioner som orsakats av listeria. Det kan jämföras med 25 anmälda fall under samma period året innan. Vad ökningen beror på är ännu inte fastställt. Fallen är spridda över hela landet, men eftersom de drabbade smittats av samma typ av listeria, tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en gemensam smittkälla. Bakterien misstänks ha spridits från rökt eller gravad lax, ostar, smörgåspålägg eller patéer.

Oftast ofarlig

Listeria är en bakterie som lever nästan överallt – i vattnet, jorden och i tarmarna hos många däggdjur, även hos människor. Oftast är bakterien helt ofarlig, men för gravida eller personer med nedsatt immunförsvar finns en risk att den leder till infektioner, som i sin tur kan utveckla svåra sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Gravida som drabbas märker ofta av sjukdomen genom influensaliknande symptom. I värsta fall kan smittan föras över till fostret, och kan då orsaka missfall eller skada barnet.

Hur undviker jag att smittas?

Risken att smittas är väldigt liten, men du som är gravid rekommenderas alltid att följa Livsmedelsverkets kostråd för gravida. Listeria trivs och förökar sig i kylskåpstemperatur, vilket gör att smittan ofta sprids via mat som förvarats länge i kylen och äts utan att den har hettats upp. Bakterien överlever frysning men dör om maten värms upp till över 70 grader. Värm därför alltid maten innan du äter den om du är osäker. Undvik smörgåspålägg och kall färdigmat som är i slutet av hållbarhetstiden, och skippa gravad eller rökt fisk och sushi om den inte är alldeles nygjord eller nyförpackad. Mögel-, kittost och ost som är gjord på opastöriserad mjölk ska du också låta bli, så länge den inte upphettas och används i matlagning.

Källor: Dagens medicin, livsmedelsverket.se

AV : Linnea Bjärle

FOTO: Thinkstock

Utvald läsning