SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Nytt: Bästa maten för att sänka blodsockret

09 maj, 2017 
Bönor kan hjälpa med blodsockret.
Bönor kan vara ännu nyttigare än vi trott – särskilt för diabetiker och andra med högt blodsocker. Det skriver diabetikern Patrik Olsson i sin nya bok "Låt bönor förändra ditt liv".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kan det vara så att det bästa sättet för exempelvis diabetiker att stabilisera sitt blodsocker är genom att lägga till en ingrediens i matlagningen?

Patrik Olsson har diabetes och är aktuell med boken ”Låt bönor förändra ditt liv”. Han själv har börjat kombinera en vanlig lågkolhydratkost med bönor, vilket gjort att han kunnat dra ner på sitt insulinintag – samt gått ner en hel del i vikt.

– Det här låter väldigt spännande. Vi tror stenhårt på bönor. Vi har själva gjort studier där vi sett att vanliga svenska bruna bönor och kidneybönor påverkade hungerhormoner och gav en förbättrad blodsockerreglering, säger Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet, till Svenska Dagbladet.

Läs också: Nyttigt och enkelt med bönor och linser

Hon tror även att fullkorn kan vara bra för blodsockret, och är därför ingen stor förespråkare av lågkolhydratkost. Däremot förstår hon att personer med diabetes kan behöva en mer dramatisk kostförändring.

Annons

– Bönor har ett väldigt varierat innehåll av fibrer och i vår studie såg vi också att den blodsockerreglerande verkan satt i under lång tid, mellan 11 och 14 timmar, säger Anne Nilsson.

Patrik Olsson tror själv att hemligheten bakom bönornas effekt på blodsockret är att de innehåller resistent stärkelse. Resistent stärkelse bidrar till att smörsyra bildas i tarmen, vilket kan motverka kroniska inflammationer och läckande tarm. Stärkelsen kan även bidra till ett mer stabilt blodsocker. Detta trots att den totala mängden resistent stärkelse är mindre än de blodsockerhöjande kolhydraterna.

Läs också: Sänk ditt blodsocker – utan medicin!

Resistent stärkelse finns även i rå potatis och rotfrukter, men när de värms upp omvandlas stärkelsen till sockerarter. Låter man däremot potatisen svalna innan man äter den återbildas en del av stärkelsen. Och Patrik Olsson upptäckte en till positiv sak med bönorna:

– Om man sedan värmer upp bönorna en andra gång så blir den blodsockerstabiliserande effekten ännu större, säger han till SvD.

Foto: IBL

 

Tappa kilon med bruna bönor!

Tappa vikt med bruna bönor!
Bruna bönor kan minska risken för både övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar, visar en ny studie.

Läs också: Tappa kilon med bruna bönor!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons