Nytt: Bakterier kan ligga bakom din övervikt

Detta ska du tänka på om du vill gå ner i vikt.

Visste du att en vanlig förkylning även kan påverka din vikt? Förkylningsviruset Adenovirus 36 orsakar inte bara snuva och feber, visar ny forskning. Samma virus påverkar även kroppens fettceller, som ökar i antal vid en infektion, och dessutom gör att de lagrar mer fett än vanligt.

– De som infekteras av viruset verkar löpa dubbelt så stor risk att bli feta än de som inte haft det, säger Catharina Lavebratt, forskare vid Centrum för molekylär medicin vid Karolinska institutet.

Långt i från alla  drabbas av övervikt till följd av en förkylning orsakad av virustypen. Men det finns en tydlig koppling mellan extra känslighet för fetma och viruset, menar hon.

Tips!

Enligt Catharina Lavebratt är övervikt orsakad av virusinfektion extra tacksamt att behandla med sunda matvanor och motion. På recept.mabra.com hittar du kaloriberäknade smalrecept som gör underverk för både smaklökar och midjemått!

Bakterier bakom bilringar

Många experter tror att en störd bakteriebalans i mage och tarm kan orsaka övervikt. Studier har visat att överviktiga personer ofta ha färre goda bakterier i tarmen, istället har de mer av bakterietyper som lagrar energi.

Enligt en färsk studie publicerad i International Society for Microbial Ecology kan ett överflöd av vanliga bakterietypen enterobacter orsaka fetma. Forskare fann ovanligt stora mängder av bakterietypen hos kraftigt överviktiga personer. En diet på fullkornsprodukter reducerade bakterieståndet – och överflödskilona – effektivt, enligt rapporten.

Man vet också att barn som behandlats med antibiotika löper större risk att bli överviktiga senare i livet. Det beror på att antibiotikan stör bakteriefloran. På flera håll försöker forskare nu ta fram skräddarsydda bakterier mot övervikt och enligt studier kan probiotika, det vill säga nyttiga bakterier, hjälpa viktnedgången.

Tips!

Våra bakterier är lätta att påverka. Det tar bara 24 timmar att ställa om bakteriefloran med hjälp av kosten. Försök att äta livsmedel med snälla bakterier varje dag, här hittar du färdigsyrade livsmedel och recept: Därför ger sur mat en gladare kropp!

 

AV: Vivvi Alström och Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning