SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Nybörjare på meditation? Efter den här tiden får du resultat!

24 mar, 2020 
meditation
Är du nybörjare i meditation, eller nyfiken på att börja? Då kommer du att märka skillnad på humör, minne och fokus efter den här tiden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du vill förbättra ditt minne och ditt fokus så ska du lägga 13 minuter varje dag i åtta veckor på att meditera, har forskare nu kommit fram till. I en studie fick en grupp nybörjare mellan 18 och 45 år testa att guidas genom en meditation varje dag i två månader. En annan grupp fick istället lyssna på en podcast under lika lång tid varje dag, under samma period.

Fyra veckor gav ingen skillnad

Under experimentets gång fick samtliga deltagare fylla i frågeformulär där de fick bedöma sitt humör och dessutom testades deras minnesfunktion. Man registrerade också deras kortisolnivåer genom salivprover – för att mäta hur stressade de var.

Efter fyra veckor märktes ingen skillnad i varken minnesfunktion, humör eller kortisolniver i någon av de båda grupperna. Men efter åtta veckor var resultaten tydliga. Gruppen som hade mediterat hade mindre humörssvängningar, kände mindre oro och trötthet och hade fått bättre minnesfunktioner och fokus. Det hade däremot inte gruppen som lyssnade på podcast.

Annons

Är du beredd att avsätta knappt en kvart i två månader kan du alltså bli piggare, glada, känna ett större lugn, bli mer fokuserad och få bättre minne. Det kanske det kan vara värt?

Testa en enkel meditationsövning

Vill du komma igång med detsamma? En enkel meditationsövning du kan börja med är att sätta dig eller lägga dig ner till rätta. Se till att du har det bekvämt. Börja sedan med att andas riktigt djupa andetag, in genom näsan och ut genom munnen.

Lägg ditt fokus på att följa andetaget – när det går in genom näsborrarna, hur luften känns när den går genom näsan, ner i lungorna och fyller ”magen”. Och sedan ut genom munnen. Fortsätt andas och följ hela tiden varje andetag och luften precis där den är för stunden.

Vill du hellre bli guidad i din meditation så finns det många appar att välja mellan där någon talar om för dig exakt hur du ska göra!

LÄS MER:

Fungerar meditation och mindfulness? Så säger vetenskapen

5 meditationsövningar för dig som hatar att meditera

Stresscoachen: Meditationen förändrade mitt liv

Annons