HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Så sjunger du allsång – utan att sprida smitta

04 sep, 2020 
kräftor på fat på en kräftskiva.
Törs man brista ut i sång tillsammans med andra människor, till exempel på kräftskivan, konserten eller i hejarklacken? Ja, menar svenska forskare. Bara man tänker på de här sakerna.
Annons

Det finns en ökad risk för spridning av coronaviruset i samband med körsång. Detta eftersom salivdroppar sprids med större kraft när man sjunger än när man pratar. Vid sång sprids virus med så kallade aerosoler, små luftburna partiklar. Därför har man runt om i världen gått ut och antingen förbjudit körsång, eller som i Sverige: uppmanat till utomhussång eller sång i grupper där man håller ett större avstånd än vanligt.

Nu har aerosolforskare vid LTH, Lunds universitet, tittat närmare på hur mycket viruspartiklar vi egentligen avger när vi sjunger – och om viss typ av sång är värre än någon annan.

De här bokstäverna sprider mest viruspartiklar

Forskarna lät tolv friska sångare och två personer med bekräftad covid-19 medverka i forskningsprojektet. Sju av deltagarna var operasångare. Sången de fick sjunga var en  konsonantrik visa, ”Bibbis pippi Petter”, som upprepades tolv gånger under två minuter. Under försöket mättes aerosoler, bland annat med hjälp av en höghastighetskamera

Annons

Man såg att högljudd och kraftfull sång sprider mer aerosoler. Och att sjunga ord med vissa bokstäver spred också mer partiklar – särskilt när man sjöng bokstäverna P och B:

– En del droppar är så stora att de endast rör sig någon decimeter från munnen innan de faller neråt, andra är mindre och kan hålla sig svävande under många minuter. Särskilt uttalandet av konsonanter friger mycket stora droppar, där bokstäverna B och P sticker ut som de största aerosolspridarna, säger Malin Alsved, doktorand i aerosolteknologi, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Man gjorde också mätningar av virus när två personer med covid-19 sjöng.

– Deras luftprover innehöll inga påvisbara virus, men mängden virus kan variera i olika delar av luftvägarna. Därmed kan aerosoler från en covidsjuk fortfarande utgöra en smittrisk vid sång, säger Malin Alsved.

Forskarna menar dock att vi kan fortsätta att sjunga, om vi gör det på ett säkrare sätt. Det gäller bland annat att hålla avstånd och ha en bra ventilation. Även munskydd kan göra skillnad. Med munskydd blir nivåerna av aerosoler och droppar jämförbara med dem vid vanligt tal. Att undvika kraftfulla operaarior med många konsonanter verkar också vara klokt.

Foto: TT

Läs mer:

Därför ska du sjunga i kör; hälsofördelarna med körsång

Så ska andra vågen av coronasmittan stoppas

Ny stor studie: Det här skyddar bäst mot covid-19

Annons