FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nya rön: Här är maten som skyddar din lever

20 dec, 2018 
Skräpmat och övervikt ökar risken för fettlever. Och idag finns ingen medicin som botar tillståndet. Men genom att äta mer av vissa grönsaker kan man faktiskt skydda levern. Det visar ny svensk forskning.
Annons

Tidigare var fettlever något som mest kopplades samman med hög alkoholkonsumtion. Numera är även övervikt och dålig kost vanliga orsaker till att levern lagrar in för mycket fett.  Idag har cirka 25 procent av befolkningen fettlever, ofta utan att veta om det. Det är nämligen inte alltid det ger några symtom, istället upptäcks det via blodprov.

Med tiden kan fettlever utvecklas till skrumplever – och det är ofta först då man får symtom på att något är fel. Än så länge finns det ingen medicin mot fettlever. Men nu har forskare vid Karolinska institutet kommit fram till att nitratrika grönsaker som spenat och ruccola kan förebygga:

– Det krävs inte några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast 200 gram per dag, säger Mattias Carlström, docent vid institutionen för fysiologi och farmakologi, som är en av forskarna bakom studien.

Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen och det är den processen som sannolikt är så hälsosam för oss. Bland annat har tidigare forskning visat att nitratrika grönsaker kan vidga blodkärlen, förbättra blodfetterna, sänka blodtrycket, skydda magsäcken och minska risken för bukfetma och blodproppar.

Här hittar du nitrat:

  • Gröna bladgrönsaker som ruccola, spenat, mangold och sallat
  • Broccoli
  • Rödbetor
  • Rädisor
  • Rabarber

Läs mer:

Har jag fettlever?

Romana: ”Godis och kakor skadade min lever”

Förbättra din träningsresultat – med rödbetor

 

Annons