Artikeln innehåller reklamlänkar

Nya rön: Därför ska du inte fila bort förhårdnader på fötterna!

Förhårdnader på fötterna är måhända inte så snyggt. Men de är faktiskt bra att ha, visar ny forskning. Innan människan skyddade fötterna med skor var det just förhårdnaderna som fungerade som en naturlig sko för våra fötter. De skyddade – och skyddar än i dag – fötterna mot stötar och smärta. De skyddar i vissa fall till och med bättre än moderna skor med stötdämpande sulor – bland annat har förhårdnader den fördelen att de skyddar knäna mot stötar effektivare än skor.

Förhårdnader kan skydda mot artros i knäna

Därför kan det ibland vara bättre att bevara sina förhårdnader och gå barfota, än att gå i stötdämpande skor. En teori är att det kanske skulle kunna minska förekomsten av artros i knäna.  Och trots att förhårdnader de facto är förtjockad hud, är känseln i fötterna inte sämre på grund av dem. Tvärtom är känseln och balansen bättre i fötter utan skor än med.  Forskarna bakom studien menar dock inte att vi ska återgå till barfotagång, men de menar att vi borde ändra vårt sätt att se på de förhatliga förhårdnaderna.

Forskare: ”Om de inte stör dig, låt dem vara”

Istället borde vi se på våra dem som våra egna, skräddarsydda skosulor. Budskapet är: om de inte stör dig, låt dem vara. De är normala och de har sina fördelar. Evolutionen har skapat förhårdnaderna för att de är bra att ha. Den teorin styrks av att ju mer vi filar på förhårdnaden,  desto mer hud bildas det där. Vi verkar ha ett medfött, inbyggt försvar mot för lite hud på fötterna.  Men forskarna  påpekar också att vissa människor faktiskt ska ta bort sina förhårdnader. Framförallt gäller det diabetiker och personer med dålig blodcirkulation och känsel i fötterna. De ska inte heller gå barfota. Risken är att man får svårläkta sår på fötterna.

Så får du snygga fötter utan fil

  • Har du torr, trist hud på hälarna, testa att ta bort den antingen med en fotpeeling eller en exfolierande spray. Produkterna innehåller ofta någon typ av syra, till exempel AHA-syra, som löser upp den torra huden.
  • Smörj slaviskt! Frågar man fotvårdsexperter brukar de säga att en daglig insmörjning är den bästa försäkringen för friska, fina fötter!
  • Lyxa till det med ett fotbad då och då. Det finns fotbadsalter för olika behov, till exempel mot dålig lukt eller torr hud.
  • Om du inte kan låta bli filen, använd en snäll sandpappersfil istället för en stålfil, som är tuffare för huden. Fila max en gång i veckan och dra bara några få drag med filen.
CCS badsalt för fötterna

Bada fötterna i intensivt uppmjukande fotsalt som luckrar upp förhårdnader. Från CCS. Köp här (länk till Adtraction)

 

Nattmask för fötterna från Mon Sun

Reparerande nattmasken Weekend Crush Overnight Foot Mask . Köp här (länk till Adtraction)

 

Fotcreme med tropisk doft från Samba de Janeiro

Samba Foot Fetish Cream är en halkfri fotcrème med tropisk doft. En mjukgöranade Foot Smoothing Board medföljer. Köp här (länk till Adtraction).

 

Allt i ett-creme för fötterna från Footmender

SOS-produkten som fixar allt! Footmender  jobbar mot förhårdnader, liktornar och sprickor.  Köp här (länk till Adtraction)

 

Pedicare exfolierande spray som löser upp hård hud

Pedicare Fotelixir innehåller AHA-syra som tar bort hård, narig hud. Uppmjukande. Köp här (länk till Apotek Hjärtat)

 

Antiperspirant fotspray från Scholl

Svettiga fötter? Scholls Fresh Steps Anti-Perspirant neutraliserar dålig lukt. Köp här (länk till Apotek Hjärtat)

 

Läs mer:

Fotproblem? Så blir du av med de 6 vanligaste

3 enkla sätt att få mjuka fötter på under 30 minuter

Därför luktar fötterna illa – och så blir du av med fotsvetten