HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Därför borde alla KVINNOR manspreada mer

21 nov, 2019 
Kvinno borde mer som män!
Kvinnor sitter med benen prydligt i kors medan män tar plats med en rejäl manspread. Egentligen borde det vara tvärtom. Då skulle fler kvinnor slippa smärta, menar en ortoped.
Annons

Kvinnor och män är olika på många sätt. Men framförallt är vi olika byggda. Bland annat har kvinnor ett bredare bäcken än män. Det gör att lårbenen är lätt roterade inåt, vilket får även knäna att falla inåt. Man blir alltså aningen kobent. Att då ”sitta som en dam” med benen eller fotlederna i kors förvärrar inåt-rotationen och kobentheten. Det gör också att kvinnor oftare får problem med höfter och knän. Men det finns en enkel lösning: Att sitta och stå mer som en man.

Det menar den amerikanska ortopedkirurgen Barbara Bergin. Hon har startat rörelsen SLAM, Sit Like A Man, för att få kvinnor att manspreada mer – för hälsans skull. Målet är kvinnor ska sluta sitta med benen ihop eller i kors och istället börja sitta mer bredbent med knäna pekandes utåt. Då skulle många kvinnor slippa smärta och problem med höfter, bäcken och knän, menar hon.

Så här ska kvinnor sitta – och stå

Barbara Bergin menar att manspreading faktisk är bättre för kvinnor än för män. Kvinnor är helt enkelt byggda för att sitta som män, rent fysiskt. Det allra bästa sättet för en kvinna att sitta på är att det ena knät pekar mot klockan elva och det andra mot klockan ett. Samtidigt ska man ha båda fötterna stadigt i golvet. Även när det gäller att stå upp borde vi ta efter männen: De står oftare med båda fötterna stadigt i marken och fördelar vikten lika på båda sidorna.

Kvinnor brukar däremot stå och väga från en fot till den andra. Det snedbelastar den ena sidan av höften mer än den andra, beroende på vilket ben man lägger vikten på. Ett annat tips är att ändra ställning då och då när man sitter eller står – och att undvika långa perioder av stillasittande.

Foto: TT

Läs mer:

Träna höfterna – 3 effektiva och bra övningar

”Det knastrar i mitt knä”

Vardagsmotion minskar risken med stillasittande

 

Annons