Nya riktlinjer ska ge bättre vård vid förlossningsskador

Nya riktlinjer som gäller förlossningsvården har nu tagits fram och kommer att börja gälla i hela landet under 2017. Det nya rådet är att alla nyförlösta kvinnor ska bedövas, oavsett om de behöver sys eller ej, för att personalen ska kunna leta efter förlossningsskador på ett mer effektivt sätt.

– Det har varit tradition att inte bedöva. ”Jag ska bara titta lite”, får många kvinnor höra efter förlossningen och det kan uppfattas som väldigt obehagligt utan bedövning, säger Eva Uustal, överläkare vid universitetssjukhuset i Linköping till SVT.

Läs också: Att föda barn jobbigare än att springa ett maraton

Eva Uustal har lett ett nationellt arbete gällande förlossningsskador sedan 2011. Hon berättar för SVT att personalen tidigare har kunnat lämna bort bedövningen.

– Det är en attitydfråga bland personalen där mycket handlar om att ”det är väl inte en så stor bristning så att man ska bedöva” eller ”jag har förlöst och tror inte att det är så farligt”. Men det är ju självklart att alla ska få samma undersökning, säger Eva Uustal till SVT.

Enligt det nya rådet ska bedövningen ta bort den smärta som en undersökning kan orsaka och göra det enklare för förlossningspersonalen att genomföra en grundlig undersökning av alla nyförlösta kvinnor. Eva Uustal tror att fler bristningar kommer kunna upptäckas och att de då även kan åtgärdas snabbare och minska antalet kvinnor som får problem med dem senare.

Källa: SVT

Foto: Shutterstock

 

Svenska förlossningsvården blir allt sämre

Läs också: Svenska förlossningsvården blir allt sämre

 

 

Utvald läsning