Nya riktlinjer: Nu ska även nötkött vara genomstekt om du är gravid

Gravid kvinna och välstekt kött

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Alla som varit gravida vet vilken djungel det kan vara att navigera genom alla råd – vad får man äta, och vilka varor innehåller egentligen vad?

För att skydda gravida kvinnor och ofödda bebisar mot parasiten toxoplasma råder Livsmedelverket sedan tidigare att man ska genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Toxoplasma dör nämligen vid upphettning till minst 60 grader.

Nötkött har varit undantaget eftersom risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur. Man har dock rekommenderat att man bör undvika att äta sin biff rare samt avstå från helt rött kött, som exempelvis carpaccio eller råbiff.

Men nya insikter har gjort att Livsmedelsverket nu ser över sina riktlinjer och rekommenderar att allt färskt nötkött bör serveras genomstekt. Råden gäller även personer som har nedsatt immunförsvar.

Finns genvägar för den som vill äta blodigare kött

Det finns dock ljus i mörkret för den som vill kunna njuta av lite blodigare varianter – om man fryser köttet i minst tre dygn dör toxoplasma-bakterierna, tipsar Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket. Det här gäller också exempelvis lufttorkad skinka och salami, vilket många tror att man inte alls kan äta under graviditeten.

Vad kan hända om man drabbas av toxoplasmos under graviditeten?

Toxoplasmos är alltså själva infektionen som parasiten toxoplasma kan ge. Oftast märker man inte om man smittats av parasiten, som kan stanna i ditt system i flera år. Om man får symtom är det oftast feber och muskelvärk. Har man haft smittan blir man sedan immun.

Drabbas man däremot av smittan som gravid så ökar risken för missfall och för att bebisen i magen ska drabbas av fosterskador, oftast hjärnskador. Bebisen kan födas till synes fullt frisk men utveckla synskador senare.

Hur vanligt är toxoplasmos?

Det finns ont om forskning på ämnet, det finns till exempel inga siffror på hur många missfall som orsakats av toxoplasmos, eftersom det är svårt att veta. I äldre studier, från 2008, räknade man att 10-20 barn föddes med smittan varje år.

20 procent av alla kvinnor som blir gravida har redan haft toxoplasmos och är således immuna. I Sverige undersöker man inte om gravida haft toxoplasmos tidigare, men det går att ta reda på med blodprov.

Toxoplasma kan även smitta genom kattbajs, dåligt sköljda grönsaker eller jord.

Här hittar du alla Livsmedelsverkets kostråd för gravida.

Källa: Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten

Bildkälla: TT

 

Läs mer:

Hur förbereder man sig inför förlossningen? Alla bästa tipsen

Så skyddar du dig mot toxoplasma

Toxoplasma – blir du galen av din katt?

Redaktionens tips
Dela på: