SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Nya hårdare riktlinjer: Alla måste ta sitt ansvar

01 apr, 2020 
Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya riktlinjer för att minska spridningen av corona i det svenska samhället.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Folkhälsomyndigheten presenterade under onsdagseftermiddagen nya riktlinjer på hur vi kan motverka spridningen av covid-19 i det svenska samhället – och framför allt skydda de mest sårbara, det vill säga riskgrupper och äldre.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Socialminister Lena Hallengren kommentarar beslutet:

– Alla måste bidra. Ta situationen på allvar. Stanna på hemmaplan i påsk, även om du känner dig pigg och frisk.

Alla verksamheter i Sverige är nu skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning

Annons

De nya riklinjerna:

  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

De nya riktlinjerna gäller året ut, men kan förkortas eller förlängas, uppger Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons