SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Nya regler för tillsatt socker i mat på väg i EU

27 mar, 2017 
Tillsatt socker kan få ett gränsvärde.
De nordiska livsmedelsmyndigheterna vill få EU att sätta ett gränsvärde för tillsatt socker i mat – och nu kan det bli verklighet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Livsmedelsmyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har ihop lämnat in ett önskemål till Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, om ett gemensamt europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt ska få finnas i hälsosam kost .

Och Efsa har lyssnat. Nu ska man göra en ny vetenskaplig granskning om hur socker påverkar hälsan.

Läs också: Experten: Därför blir vi sjuka av socker

Myndighetens senaste granskning gjordes 2010, och då blev bedömningen att det inte fanns tillräcklig vetenskaplig grund för att sätta ett gränsvärde. Sedan dess har mycket mer forskning kring socker, fetma och diabetes typ 2 gjorts.

Nordiska näringsrekommendationer, som svenska kostråd bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

Läs också: Succéprogram: Bli sockerfri på 8 veckor!

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Läs Livsmedelverkets råd kring sockerkonsumtion här.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: Thinkstock

 

6 bra skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas!

Läs också: 6 bra skäl att sluta äta socker – och 3 sätt att lyckas!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons