FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Nya rådet: Ge inte rödbetsjuice till små barn

12 apr, 2019 
Barn under 1 år bör inte dricka rödbetsjuice.
Spenat och rödbeta kan kännas som naturliga nyttigheter man vill introducera sin bebis för – men vänta till efter 1-årsdagen, menar experter nu.
Annons

Är du förälder kanske du har fått rådet att vänta med att ge gröna bladgrönsaker till ditt barn innan det fyllt ett år?

Nu utökar Livsmedelsverket rådet till att gälla även rödbetsjuice.

Anledningen är att dessa grönsaker innehåller stora mängder nitrat och nitrit. Dessa är kvävehaltiga ämnen som finns naturligt i bland annat en del grönsaker och brunnsvatten, och är giftiga för människor i höga doser.

– Som vuxen är det ingen fara att dricka rödbetsjuice. Men hos barn under ett år kan nitrit hindra transporten av syre i blodet. Därför avråder vi nu från att ge barn under ett år rödbetsjuice, säger Rickard Bjerselius, toxikolog, team risk- nyttohantering och miljö på Livsmedelsverket.

Minska intag av nitrat och nitrit

Rödbeta används ofta som färgämne till exempel till godis, glassar och smoothies. Vanligtvis behövs inte så mycket, men om du själv vill ge din 8-månaders en smoothie – tänk på det här:

Annons

– Smoothies på exempelvis spenat och rödbeta är ett bra sätt att få i sig grönsaker men undvik att förvara dem i rumstemperatur. Då kan det bildas mer nitrit i dryckerna, säger Rickard Bjerselius.

Bor ni så att ni får vatten från en egen brunn och har små barn kan det vara en bra idé att få vattnet analyserat för att ta reda på halterna av nitrat och nitrit, och Livsmedelsverket rekommenderar inte att ge bebisar mjölkersättning gjort på brunnsvatten.

Även charkprodukter innehåller en del tillsatt nitrit för att motverka bakterietillväxt, så ta det lugnt med salamin. Nitritet är traditionellt det som gett falukorv och julskinka sin rosa färg.

Foto: TT

 

Läs mer:

Snabbare och smalare – med rödbeta!

Så minskar ämnet i spenat salt- och sötsuget

Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn

Annons