Nya råd: Så mycket tillsatt socker ska barnen äta som mest

26 aug, 2016 
Hur mycket socker är egentligen okej för barnen att få i sig? En hjärtorganisation tog på sig att samla ihop den senaste forskningen för att kunna ge nya råd.
Annons

Upp till två års ålder bör barn inte få i sig något tillsatt socker över huvud taget. Det säger de nya rekommendationerna från hjärtorganisationen American Heart Association, rapporterar SVT. Barn och ungdomar i åldrarna 2-18 bör som mest dricka 2,5 dl sockersötad dryck i veckan och äta som mest åtta sockerbitar per dag.

Läs även: Baka gott utan socker – 5 läckra recept

Råden är utarbetade efter att en expertpanel inom organisationen har gått igenom den senaste forskningen på området och kommit fram till att barn över två år bör få i sig max 25 gram tillsatt socker per dag.

Läs även: Så många svenskar vill höja priset på socker

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, som är samma som hos WHO, ska max 10 procent av det dagliga kaloriintaget komma från tillsatt socker. WHO menar dock att det finns hälsofördelar med att dra ner på intaget med ytterligare 5 procent, alltså 25 gram per dag. Det går att jämföra med en burk med läsk som innehåller omkring 35 gram tillsatt socker.

Läs även: Ny studie: Lax gör socker mindre skadligt

Annons