FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny varning: Höga halter av arsenik i barngröt och välling

28 aug, 2017 
Testfaktas nya laboratorietest avslöjar att många typer av barngröt och välling innehåller alltför höga halter av giftiga tungmetaller.
Annons

Många småbarn äter gröt och dricker välling dagligen, men en ny laboratorieanalys som Testfakta utfört visar att detta kan vara skadligt för barnens hälsa. Många risbaserade gröt- och vällingsorter innehåller höga halter av de giftiga tungmetallerna arsenik och kadmium.

Högst var halterna i ekologisk risgröt från Holle och Sinlac Specialgröt från Nestlé, där det räcker med en till två barnportioner om dagen för att nå Livsmedelsverkets maxnivå för hur mycket barn bör få i sig utan att det blir hälsofarligt.

Läs också: Lista: Maten som du aldrig ska ge till småbarn

– Vi vill att halterna på sikt ska bli betydligt lägre, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, till Testfakta. Producenterna måste hitta ännu bättre råvaror och EU-kommissionen bör fortsätta arbetet för att sänka gränsvärdet för arsenik i ris som används till barnmat.

Livsmedelsverket meddelade för ett par år sedan att barn inte bör äta riskakor, just på grund av arsenikrisken. De vill dock inte avråda föräldrar från att ge sina barn gröt och välling, eftersom dessa livsmedel – till skillnad från riskakorna – innehåller en hel nyttiga näringsämnen. Dessutom är risbaserad barnmat ett viktigt alternativ för barn som inte tål gluten.

Annons

Läs också: Expertens tips: Så äter du ris utan risk

När det gäller kadmium – en tungmetall som misstänkt vara cancerframkallande och som bland annat kopplats till ökade risker för benskörhet, njurskador och minskad reproduktionsförmåga – är halterna högst i mjölkfri gröt och välling från Enago. Två portioner räcker för att nå maxgränsen.

Här är sorterna med mest arsenik

1. Holle risgröt/välling (95 µg/kilo)

2. Nestlé majs- och risvälling (51 µg/kilo)

3. Sinlac specialgröt (39 µg/kilo)

Här är sorterna med mest kadmium

1. Enago mjölkfri äppelgröt (42 µg/kilo)

2. Enago mjölkfri välling (36 µg/kilo)

3. Holle dinkelgröt (28 µg/kilo)

Läs hela testet här.

Källa: Testfakta.se   Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Ny studie: Höga halter tungmetall i grovt bröd

Vete innehåller kadmium.

Läs också: Ny studie: Höga halter tungmetall i grovt bröd

 

Annons