Ny teori: Därför är de flesta av oss högerhänta

Varför är fler högerhänta än vänsterhänta?

Nio av tio är högerhänta. Ändå har vetenskapen länge famlat i mörkret när det kommer till anledningen.

Men nu har Matz Larsson, läkare och forskare vid Örebro universitet, lagt fram en teori i en artikel som publicerats i ”Journal of Cultural Cognitive Science”.

Läs också: Vänsterhänta är smartare enligt ny studie

Enligt Örebroforskaren skulle förklaringen kunna bottna i förhistoriska krig – och placeringen av människohjärtat.

Eftersom hjärtat är placerat till vänster löper en vänsterhänt krigare större risk att få sitt hjärta genomborrat av en kniv eller spjut av sin motståndaren. När en vänsterhänt gör ett utfall mot sin motståndare vrids också vänster bröstkorg. Det gör också att hjärtat kommer närmare motståndaren.

Läs också: Därför bär mammor barnet på vänster sida

Hjärtat mer till vänster

Men tanken är långtifrån ny.

Redan 1824 lade fäktmästaren Roland fram en liknande teori. En vänsterhänt fäktare kan förstås genomborra sin rivals högra sida och skada höger lunga, men det är ett icke-dödligt sår. Den vänsterhänte fäktaren riskerar i stället att få ett stick rakt in i hjärtat.

Läs också: Så ska du leva för att få ett friskare hjärta 

I ungefär samma veva kom den skotske filosofen Thomas Carlyle med en liknande teori, skriver Matz Larsson.

I sin studie tittade Örebroforskaren på hjärtats höger- vänster-asymmetri. Matz Larsson lät 37 slumpmässigt utvalda män genomgå en datortomografi av thorax på Universitetssjukhuset i Örebro.

Resultatet visade att i medeltal var 73 procent av hjärtat beläget i vänstra halvan av bröstkorgen. Risken för en hjärtskada vid spetsigt våld mot bröstkorgen skulle därför vara tre gånger större för vänster jämfört med höger sida. Dessutom finns kroppens största kärl, aorta, i vänster bröstkorg.

Läs också: Stress kan få ditt hjärta att brista – här är varningssignalerna

Han lät sedan 19 specialistläkare, som inte kände till hans hypotes, skatta dödligheten av ett slumpmässigt stick på vänster respektive höger thoraxhalva. Fjorton av nitton angav högre dödlighet för vänster thorax, fem föreslog ingen skillnad.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Utvald läsning