Ny studie: Vissa kvinnor blir skyddade mot bröstcancer

16 jan, 2017 
Bröstcancer ny studie
En del av de kvinnor som haft bröstcancer får ett skydd mot återfall, och även minskad risk att dö av sjukdomen, visar en ny svensk studie. Det kan vara början mot mer effektiva behandlingar.
Annons

En ny studie från Lunds universitet visar att vissa kvinnor som en gång överlevt bröstcancer har ett genetiskt skydd mot att drabbas av återfall.

Det handlar om östrogen, könshormonet som har stor betydelse för just bröstcancer, och de så kallade östrogenreceptorerna ER-Alpha och ER-Beta.

ER-Alpha är en sedan länge känd receptor, och de kvinnor vars tumörer innehåller ER-Alpha blir oftast behandlande med östrogenhämmande läkemedel efter operation.

ER-Beta har däremot hittills bara använts i forskning. Och det är ER-Beta som den nya studien handlar om.

– Den upptäcktes 1996 och är inte lika välstuderad som ER-Alfa, men det är dess koppling till prognos vid bröstcancer som vi nu har undersökt, säger Karin Elebro, doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus, till Cancerfonden.

Läs också: 8 saker cancerdrabbade önskar att du visste

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

I själva studien ingick 1026 kvinnor mellan 24 och 99 år, som opererats för bröstcancer mellan åren 2002 och 2012. När forskare analyserade bortopererade tumörer visade det sig att 70 procent av kvinnorna hade höga halter av ER-Beta i dem. Forskarna studerade även hur kvinnorna mått sedan de friskförklarats, om det funnits återfall etc.

– ER-Beta har skyddande effekt både vad gäller återfall och överlevnad. Den tycks fungera som en motpol till ER-Alfa, som driver på tumörtillväxt, men har också en starkt skyddande effekt i tumörer som saknar ER-Alfa, säger Karin Elebro.

Cancerceller
Foto: Cancerfonden

Den skyddande effekten av ER-Beta visade sig vara särskilt tydlig på en särskild grupp – de som genomgått cytostatiskabehandling.

Annons

Forskarna trodde innan studien att det var kvinnorna som hade fått hormonbehandling som skulle visa på störst skillnad (eftersom ER-Beta stimuleras av östrogen och växtöstrogener), så att det istället var de cytostatikabehandlade blev lite av en överraskning. Det är också en anledning till att relationen mellan ER-beta och cytostatiskabehandling inte tidigare undersökts.

Läs också: Kan vanliga värktabletter skydda mot cancer

– ER-beta har alltså framstått som en möjlig faktor som skulle kunna ge bättre behandlingseffekter vid hormonell behandling, men det hittade vi inte stöd för i vår studie. Vårt fynd att ER-beta skulle kunna vara viktig för att förutsäga vilka patienter som får bra effekt av cytostatikabehandling stöds av tidigare gjorda studier på celler, och är nytt och intressant att gå vidare med, säger Karin Elebro.

Den stora betydelsen av den här studien är att det tidigare funnits få indikationer på att just cytostatika är den bästa behandlingen för någon. I framtiden kanske man kommer kunna undersöka mängden ER-Beta för att avgöra vilken behandling som passar bäst.

Annons

– Målet är ju att kunna optimera behandlingen för varje enskild kvinna för att ha störst chans att bota, men samtidigt inte överbehandla, säger Karin Elebro.

Nästa steg är att andra forskare plockar upp stafettpinnen och genom kontrollerade läkemedelsstudier börjar reda ut hur kvinnor reagerar på olika sorters behandling, utifrån hur mycket ER-Beta deras tumörer innehåller.

Den 20 januari 2017 disputerar Karin Elebro och hennes avhandling handlar om bröstcancermarkörer, där den ovan beskrivna studien ingår. Studien publiceras i Clinical Cancer Research och har finansiellt stöd från Cancerfonden.

Källa: Cancerfonden

 

Nytt: Varma drycker ökar risken att drabbas av cancer

dricka soppa

Läs också: Nytt: Varma drycker ökar risken att drabbas av cancer

Annons