SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Vintertid är dåligt för barns hälsa

30 okt, 2016 
Sommartid är bättre än vintertid
Låt det vara sommartid året om för barnens skull, det budskapet kommer brittiska forskare med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så var det dags att vrida tillbaka klockan igen. För en småbarnsfamilj kan det blir några dagar med röriga nattningar och lite rubbade rutiner, sen brukar det mesta återgå till ordningen. Men inte riktigt, enligt brittiska forskare.

Enligt deras studie skulle barnens genomsnittliga tid för fysisk aktivitet öka från 33 till 35 minuter per dag om vi höll fast vid sommartid permanent.

Detta kom de fram till efter att ha analyserat 23 000 barn i åldrarna fem till 16 år och deras fysiska aktivitet kopplat till årstiden. Barnen kom från nio olika länder och stickprov på aktivitetsmönster kring dagarna för tidsomställning från vinter- till sommartid gjordes också. Där kunde forskarna se att barnen genast blev mer aktiva när sommartiden infördes.

– Det låter kanske inte mycket, men det är inte trivialt i förhållande till den totala aktivitetsnivån. Den här studien är det hittills starkaste beviset för att dagsljuset har betydelse för barns aktivitet under sen eftermiddag och tidig kväll, säger Anna Goodman, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Källa TT

Annons