FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Så mycket solskydd absorberar din kropp

07 maj, 2019 
Huden absorberar kemikalier.
Det är inte bara på huden solskyddet hamnar när du smörjer in dig, visar en ny studie. Huden absorberar ämnen från krämen eller sprayen, och vissa kemikalier stannar i blodet i 24 timmar efter att du smörjt dig.
Annons

Det är viktigt att smörja sig med solskyddsfaktor i solen, eller hur? Det ska vara rikligt och heltäckande och många gånger under dagen. Men är det bara huden som påverkas av solskyddet?

En ny pilotstudie som publicerats i den medicinska tidskriften JAMA tyder på att vi får i oss mer av solskyddet än man tidigare trott, genom att huden absorberar ämnen i solskyddet, som senare hamnar i blodet.

Efter bara en dags användning av vanliga solskydd var koncentrationerna av några kemikalier så pass höga att ”de kunde trigga en statlig säkerhetsundersökning”, enligt studiens författare.

Tre av ämnena fortsatte dessutom att öka i koncentration när det dagliga användandet fortsatte, och fanns kvar i kroppen upp till 24 timmar efter avslutat användande.

Ämnena som undersöktes var några som nyligen utnämndes av FDA (Mat och drog-myndigheten i USA) som ämnen som måste ses över av tillverkaren för att man ska kunna garantera att de är säkra att använda.

Annons

Sluta INTE använda solskydd!

MEN: Det har inte gjorts några studier som visar att dessa ämnen skulle vara skadliga i de doser det handlar om när du smörjer in dig. Däremot vet vi ju att solens strålar kan vara väldigt skadliga för huden om du är ute helt oskyddad, även under en kort period.

– Vidare studier behövs för att utvärdera om de här fynden faktiskt visar att det finns medicinska implikationer när det gäller att kroppen absorberar vissa ämnen, säger David Leffell, talesperson för American Academy of Dermatology.

I Sverige diagnosticeras över 4000 invasiva maligna melanom (melanom) och omkring 3000 förstadier (in situ-melanom) årligen. Hudcancerfallen i Sverige har nästan fördubblats under 2000-talet, och diagnoserna ökar även globalt.

Än så länge så ÄR det bästa skyddet mot hudcancer att smörja in sig med solskyddsfaktor och bara vistas i solen kortare stunder. Skugga, kläder och en vidbrättad hatt är bra skydd.

Annons

Källa: CNN, Cancerfonden   Foto: TT

 

Läs mer:

Ätbara solskydd! Här är maten som skyddar mot solen

Solskydd för ansiktet – här är SPF-produkterna för alla hudtyper

Larm: Allvarliga brister på vanliga solskydd

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons