FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Så klappar du din bebis på bästa sätt

24 aug, 2017 
Att överösa sin bebis med mys och beröring är för de flesta inget problem. Men vet du hur du ska klappa för att få bäst respons från den lilla? Nu vet forskarna!
Annons

Vi har skrivit om det tidigare: Det ÄR omöjligt att hålla sig ifrån en söt bebis! Vi pussar dem och kittlar dem och smeker dem och låtsasäter på deras knubbiga minifingrar.

Och beröringen är oerhört viktig för den lilla, inte minst under den första tiden i livet – det hjälper nämligen bebisen hjärna att utvecklas. Läs mer om bebisar och beröring här!

Nu visar en ny studie från Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet att HUR du klappar din bebis också kan ha betydelse.

Läs också: Därför bör du kramas flera gånger om dagen!

– Man har ju vetat länge att beröring är viktigt för oss människor och särskilt för nyfödda och föräldrar för det första sociala bandet. Men vi har tittat på hur hjärnan reagerar på beröring och det har man inte kunnat göra innan, säger Emma Jönsson, disputerad vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och med civilingenjörsexamen i bioteknik.

Annons

I studien fick 16 bebisar, i genomsnitt åtta veckor gamla, ligga i sin mammas famn med en mätutrustning runt huvudet. Det man mätte var blodtillströmningen i hjärnan, som förändrades beroende på hur bebisen smektes på armen – snabbt eller långsamt.

Läs också: Därför vill du ta en tugga av din söta bebis

– Som vi ser det visar detta att hjärnan är inställd på att uppfatta beröring på det här sättet så tidigt för att det är så viktigt för oss. Det nya vi kunnat se är att en långsammare smekning aktiverar blodtillförseln i hjärnan mer än en snabb beröring, säger Emma Jönsson till SVT.

Läs också: 5 härliga anledningar till att vi borde mysa mer

Som ”långsam” beröring användes måttet tre centimeter/sekund, vilket är den vanligaste hastigheten när vi smeker varandra. Som ”snabb” beröring användes 20 centimeter/sekund.

– Det som är spännande med den här studien är också att bebisarna är så unga. Det är lite lurigt att jobba med dem i den åldern då de inte är tillräckligt gamla för att uppfatta och samarbeta, säger Emma Jönsson.

Källa: SVT Nyheter   Foto: IBL

 

Ny forskning: Du ska alltid lyfta upp en skrikande bebis

Läs också: Ny forskning: Du ska alltid lyfta upp en skrikande bebis

 

Annons