Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Ny studie: Så går sängvätande ut över barnets sociala liv

25 aug, 2017
En ny undersökning visar att antalet sängvätande barn har stigit – men tabut är fortfarande lika stort. En tredjedel av de som kissar på sig ibland undviker medvetet övernattningar med vänner på grund av detta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kissat i sängen har nog nästan alla av oss gjort någon gång som barn, och vi är nog flera som minns skammen som kom efteråt. För man visste ju att man var för gammal för att kissa på sig.

En ny undersökning som Yougov gjort för DryNites visar att 14 procent av barn mellan 4–15 års ålder lider av sängvätning, eller enures som det också heter. Det är en ökning från 2012, då siffran var 10 procent.

En tredjedel av de barn som sängväter berättar dessutom att de till exempel tackar nej till övernattningar hos vänner på grund av det – någon som även hälften av föräldrarna även oroar sig för. Det finns även en stor oro från föräldrarnas sida att barnet ska bli mobbat på grund av sina problem.

Läs också: När ska barn sova? Forskare ha hittat svaret 

– Det bästa man kan göra som förälder är att avdramatisera problemet och aldrig skuldbelägga barnet eller sig själva. Det finns mycket föråldrade åsikter kring sängvätning, men det finns hjälp att få till det att barnet har nått den mognad som krävs för att allt ska fungera, säger Gunilla Ordéus, skolsköterska i Falun.

Annons

11 procent av sängvätarna kissar i sängen varje natt, men eftersom ämnet fortfarande är så tabubelagt är det många föräldrar som inte känner till att det finns hjälp och rådgivning att få.

– Barn som sängväter ska ha samma möjligheter till roliga aktiviteter och övernattningar som andra barn. Lyckligtvis finns det bra hjälpmedel som lyfter bort en del av de bekymmer som kan uppstå när kvällen närmar sig. Till exempel finns det en diskret nattunderbyxa som barnet kan ha under sin pyjamas utan att den syns, säger Frode Telstad på DryNites.

Läs också: Barn sover sämre om de har mycket skärmtid

Föräldrarna i undersökningen uppger att den närmaste familjen oftast får veta om sängvätandet, men att bara åtta procent av barnens vänner, och deras föräldrar vet om det.

Hälften av barnen i undersökningen använde inget skydd under natten – föräldrarnas vanligaste metoder var istället att se till att barnet kissade innan läggdags samt att väcka barnet senare under kvällen och låta det gå på toaletten.

Annons

Läs också: Låt barnen vara vakna efter läggdags – ny studie

 

Mer från undersökningen om sängvätning:

  • Minst 14 procent av alla barn i åldern 4-15 år kissar i sängen under någon period i livet
  • 75 procent av dessa kissar i sängen minst en gång i veckan
  • 87 procent av de tillfrågade anger att sängvätning har gett bekymmer
  • 33 procent anger att de undviker övernattningar med vänner
  • 33 procent av anger att de inte har varit i kontakt med en institution för att få rådgivning kring sängvätning
  • 31 procent anser att sängvätning hos barn begränsar familjens möjligheter för semester/aktiviteter
  • 26 procent av de drabbade använder idag inget skydd
  • 61 procent anger att de som enda skydd låter barnet kissa innan läggdags
  • 47 procent av föräldrarna anger att de började bekymra sig för sitt barns sängvätning när barnet var mellan 5-9 år eller äldre

Undersökningen genomfördes genom en webbenkät där 2707 svenskar deltog.

 

Hur ska man prata med barnet?

Liberos hemsida finns mycket information om barn och sängvätande. Bland annat berättar Tryggve Nevéus, docent och barnläkare, om hur man ska prata med sitt barn om sängvätande.

– Om man pratar med barn ska man alltid vara rak och också lyssna på barnet. En bra grundregel är att inte göra sängvätning till en hemlighet. Det är alltid bäst att andra vuxna vet om läget så de också kan ge stöd om det behövs, säger han.

Han säger också att det är viktigt att barnet vet att det finns fler med samma problem, och att det aldrig är barnets fel. Kring problematiken med övernattningar rekommenderar han ärlighet – bäst är det oftast om barnet själv berättar om sängvätandet för sin bästa kompis. Enligt Tryggve Nevéus brukar de flesta barn acceptera det som kommer rakt och ärligt.

Annons

DryNites manar till uppmuntran och öppenhet: ”Sängvätning kan påverka ditt barn djupt och få dem att förlora självförtroende. Säkerställ och uppmuntra ditt barn regelbundet för att öka deras självförtroende. Barnet är på ett viktigt stadium av att utveckla sitt oberoende och därför är det viktigt att de har så mycket förtroende som möjligt,” står det på deras hemsida.

 

Varför sängvätning?

– Sängvätning hos barn kan bero på väldigt många olika faktorer. För vissa drabbade är det ärftligt, för andra beror det helt enkelt på att de är barn och att kroppen växer. En del barn har en urinblåsa som inte växer i takt med barnets ålder. Detta gör att blåsan inte kan rymma den mängd urin som utsöndras på natten. När människor sover utsöndrar vi ett hormon som gör att kroppen sänker urinproduktionen och gör att vi inte behöver kissa. För vissa barn är den här produktionen inte helt utvecklad vilket gör att de sängväter, säger Frode Telstad, på DryNites, till MåBra.

 

Hur behandlar man sängvätande?

Här är några av de traditionella metoderna som använts för att undvika/minska sängvätning:

  • Att tvätta sängkläder när det sker och i övrigt inte göra någonting.
  • Att använda vanliga babyblöjor.
  • Att använda sängmattor.
  • Att barnet inte dricker vätska strax innan sänggåendet.
  • Att väcka barnet under natten för att gå och kissa.
  • Hormonbehandling när barnet är + 5 år.
  • … en kombination av allt ovanstående.

Foto: IBL

 

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

 

Annons