HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny studie: Passiv rökning i barndomen ökar risken för ledbesvär

19 jun, 2017 
Passiv rökning kan vara farligare för barn än vi tidigare trott – särskilt om de själva börjar röka som vuxna. En ny studie visar att det kan ge obotliga ledproblem.
Annons

Att aktiva rökare löper större risk att utveckla ledproblem som reumatoid artrit har bekräftats av flera tidigare studier. Men den här nya studien pekar på att passiv rökning i barndomen ytterligare förhöjer risken att drabbas.

I studien följdes 70 000 franska kvinnor under cirka 21 år. 1239 av dem hade redan reumatoid artrit. När man analyserade datan efter studietiden kunde man se att de kvinnor som var aktiva rökare OCH hade utsatts för passiv rökning som barn hade 73 procents större risk att drabbas, jämfört med kontrollgruppen (kvinnor som aldrig rökt eller utsatts för passiv rökning).

Läs också: Tidpunkten då rökning är som allra farligast

Samma siffra för de som var aktiva rökare men inte levt med passiv rökning som barn var 37 procent.

Passiv rökning definierades som att kvinnan befunnit sig i rökiga rum under några få alternativt flera timmar per dag under barndomen.

Källa: Dagens Medicin

Foto: IBL

 

Experten: Rökning kan få dig att gå UPP i vikt

Rökning kan få dig att gå upp i vikt.

Läs också: Experten: Rökning kan få dig att gå UPP i vikt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons