Ny studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet

Ny studie: Mjölkdrickande kan förkorta livet

Den svenska studien, som publicerats i American Journal of Epidemology, visar att personer som dricker mycket mjölk löper en större risk att dö i förtid. I riskzonen ligger främst kvinnor som samtidigt äter lite frukt och grönt. Totalt har över 106 000 enkätsvar från medelålders och äldre män och kvinnor använts i studien, som gjorts av forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet.

En tänkbar förklaring kan vara mjölkens laktos, i kroppen bryts det ner till galaktos – ett ämne som i djurstudier har kopplats till det som kallas oxidativ stress och inflammationer, tidigt åldrande och död.

– Det beror på att frukt och grönsaker innehåller mycket så kallade antioxidanter, som ju borde motverka att galaktos framkallar oxidativ stress och inflammation och därmed också förhindra negativa effekter av en hög mjölkkonsumtion. Så visade det sig också vara, i synnerhet för kvinnor, förklarar Karl Michaëlsson till Upsala Nya Tidning.

Kvinnor som dricker mycket mjölk tre gånger om dagen, och som äter frukt och grönt högst en gång per dag, är risken att dö i förtid tre gånger högre än för kvinnor som inte dricker någon mjölk alls men som åt frukt och grönt upp till minst fem gånger om dagen.

För män som dricker tre glas mjölk om dagen är risken att dö i förtid enbart 30 procent högre jämfört med mjölk som avstår mjölk eller bara dricker lite. Intaget av frukt och grönt verkar dock inte påverka förloppet.

Den nya studien är en uppföljning på en tidigare, mycket uppmärksammad, studie som visade att mjölkkonsumtion inte skyddar mot benfrakturer och att mjölken samtidigt kunde leda till en tidigare död – jämfört med personer som inte drack någon mjölk alls.

Artikeln kommer ursprungligen från femina.se

Foto: Thinkstock

Läs också: 10 enkla sätt att förlänga livet

 

Utvald läsning