HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny studie: Många nyfödda kan behöva järntillskott

27 feb, 2018 
AvNanna von Knorring
Barn som väger mindre än två och ett halvt kilo när de föds löper risk att bli underviktiga även senare i livet, visar en ny svensk studie. De kan även drabbas av hjärtkärlsjukdom och kognitiva svårigheter när de är äldre. Men järntillskott kan ha en viss skyddande effekt.
Annons

Nyfödda som väger mindre än två och ett halvt kilo klassas som barn med marginellt låg födelsevikt. Enligt en ny avhandling vid Umeå universitet kan barn som föds med en så låg vikt ha större risk att drabbas av kognitiva svårigheter, diabetes och hjärtkärlsjukdomar när de är äldre.

Men ett fynd i studien pekar på att ett tidigt tillskott av järn verkar kunna ge ett visst skydd. Barn som fick järntillskott hade nämligen lägre blodtryck, vilket kan innebära ett skydd mot framtida hjärtkärlsjukdom.

Läs också: Tidigt födda barn har större risk för hjärtsvikt 

– Resultaten var förvånande. Att underviktiga barn som tidigt fick järntillskott hade lägre blodtryck i skolåldern är aldrig tidigare visat. Vi kan ha identifierat ett sätt att delvis skydda mot senare hjärtkärlsjukdomar även om mer forskning behövs, säger Josefin Starnberg, doktorand vid Institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitet till forskning.se.

Annons

285 barn som vägde två till två och ett halv kilo vid födseln ingick i studien som även omfattade en kontrollgrupp om 95 barn som fötts med det som klassas som en normal födelsevikt. I studien tittade man bland annat på barnens IQ, olika förmågor, blodtryck, blodsocker, vikt och längd.

Läs också: Gen hittad som gör att barn föds för tidigt

Barnen som hade en lägre födelsevikt hade enligt studien mer kognitiva svårigheter jämfört med barn som fötts normalviktiga. Bland annat hade de lägre verbalt IQ och sämre förmåga till uppmärksamhet och koordination. Enligt studien föds underviktiga barn troligen med en omogen hjärna som sedan mognar under andra omständigheter jämfört med barn som föds med en normal födelsevikt efter en fullgången graviditet.

– Följderna av de sämre testresultaten kan bli mer skolsvårigheter och beteendeproblem än hos barn födda med normal födelsevikt. Det är viktigt att både vi inom sjukvården och inom skolans värld är medvetna om detta, för att i tid fånga upp dem som kan behöva extra stöd, säger Josefin Starnberg till forskning.se.

Läs också: Fetmaopererade löper större risk att föda för tidigt

Källa: Forskning.se    Foto: IBL/Shutterstock

Annons