Ny studie: Gluten ökar inte risken för hjärtinfarkt

Det händer om du slutar med gluten

I dag väljer många att dra ner eller helt skippa gluten även om de inte har celiaki – glutenintolerans.

– Intresset för glutenfri kost har nästan exploderat under den senaste tioårsperioden. Många verkar uppfatta gluten som ett gift och jag stöter ofta på personer som antingen äter helt glutenfritt eller försöker minska på sitt glutenintag, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset Örebro samt professor vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

Den som är glutenintolerant men ändå äter gluten riskerar att skada tarmen och kanske även blodkärlen. I den nya studien ville forskarna se om intag av gluten under lång tid även kunde öka risken för kärlsjukdomar för den som inte har celiaki.

Hamnar i andra hälsofällor

Forskarna följde över 64 000 kvinnor och 45 000 män från 1986 och 2010. Deltagarna fick en gång vart fjärde år besvara en enkät kring sin kost.

Utifrån materialet, som nyligen publicerades i tidskriften BMJ, kunde forskarna inte se något samband mellan att äta gluten under lång tid och en förhöjd risk för kranskärlssjukdomar. Forskarnas slutsats blev därför att det inte finns någon anledning att rekommendera den som inte har celiaki att välja bort gluten.

Läs också: Glutenfri kost inte riskfri för kroppen

Jonas Ludvigsson säger också att personer som undviker gluten riskerar att göra andra mindre hälsosamma val.

– Gluten skapar ju konsistens i exempelvis bröd. Och kanske stoppar man i extra fett och socker i glutenfria produkter för att kompensera för bristen på konsistens. Glutenfritt kan aldrig bli nyttigare än kost innehållandes gluten om man inte ersätter en kaka med exempelvis ett äpple, säger han.

Läs också: Blir du sjuk av gluten? Gör vårt snabba test!

Foto: Thinkstock