SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Studie: "Duktiga flickor" blir sjuka av stress

15 sep, 2011 
Studie: "Duktiga flickor" blir sjuka av stress
När självkänslan grundas på omgivningens uppmärksamhet ökar risken för utbrändhet, visar en svensk avhandling från Stockholms universitet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fil Dr Victoria Blom har tittat närmare på tänkbara orsaker till att en del personer blir sjuka av stress.

– En förklaring till att unga kvinnor blir sjuka av stress återfinns i självkänslan, eller snarare brist på den. I stället för att ha en inneboende trygghet att man duger som man är så har en del personer en villkorlig, så kallad prestationsbaserad, självkänsla. Man strävar då ständigt efter att erhålla den självkänsla man saknar genom att hela tiden ställa höga krav på sig själv. Samtidigt finns ofta en rädsla för att misslyckas hos dessa personer då egenvärdet är avhängigt prestationens resultat, säger Victoria Blom i ett pressmeddelande.

Läs också: Behöver du bromsa – innan du kraschar av stress? Så vet du

Hon menar att uppmärksamhet från andra kompenserar bristen på självkänsla. Detta skapar i sin tur ett bekräftelsebehov som är starkt sammankopplat med höga prestationskrav. Man blir helt enkelt beroende av att vara duktig.

Annons

– En god grundläggande självkänsla i botten kan istället skapa en buffert mot misslyckanden och nederlag. Det blir då inte den yttre bekräftelsen som definierar hela ens egenvärde och man kan hålla en sundare distans till sina prestationer, fortsätter Victoria Blom.

Hög arbetsbelastning, med otillräckliga resurser och för lite stöd från chef och familj, skapar miljöer där det prestationsbaserade bekräftelsebehovet ökar. Det ökar i sin tur risken för stressjukdomar som utbrändhet, menar Blom.

– Det är de inre kraven som främst leder till att kvinnor bränner ut sig. De är ”duktiga flickor” som riskerar att driva sig själva så hårt att de blir sjuka av stress, säger Victoria Blom avslutningsvis.

Foto: IBL

Annons