Ny studie: din stress påvekar barnen – så kan du lugna dem

Är du ofta stressad och orolig? Enligt en studie gjord i bland annat Sverige smittar din stress och oro av sig på barnen. Studien undersökte om anledningen till att barnen kände sig stressade berodde på att de hade arvsanlag till att bli lätt uppstressade, eller om stressen berodde på den miljön de befann sig i, med stressade föräldrar omkring sig.

Forskarna kom slutligen fram till att barnens stress är direkt sammankopplad med föräldrarnas stress och hur föräldrarna hansskades med den stress och oro de själva kände. Enligt forskarna hade barnens stresskänslor inget att göra med gener och arvsanlag. Stressade föräldrar skapar helt enkelt stressade barn, var studiens slutsats.

Men det finns knep att testa för att få barnen att känna ett större lugn trots att du har mycket i hjärnan.

Så får du barnen att stressa ner

1. Sätt på lugn musik, exempelvis klassisk eller akustisk musik, i bilen eller innan barnen ska lägga sig på natten. Studier har visat att lugn musik sänker blodtrycket och gör barnen avslappnade.

2. Att leka eller springa har visat sig hjälpa mot oro och stress. Barnen får fokusera på annat och energin läggs på att springa, i stället för att tänka på saker som oroar dem.

3. Att låta barnen själv spela musik får dem att slappna av. Det spelar inte någon roll om barnet spelar piano, trummor eller tvärflöjt, enligt forskning är det själva musikspelandet som har en lugnande påverkan.

4. Att lära barnen visualisera sina känslor har visat sig hjälpa. Om de känner sig oroliga eller är rädda för något kan du exempelvis ge dem såpbubblor och få barnen att blåsa iväg sina dåliga känslor i bubblorna.

5. Skratt bidrar till att barn slappnar av. Studier har visat att skratt till och med hjälper att motverka sjukdomar. Kom på vad som får ditt barn att skratta högt och försök att få in det i barnens dag oftare.

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

En tanklös kommentar från en förälder kan få långsiktiga konsekvenser för ett barn. Här är fem saker du definitivt inte ska säga!

Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ett barn

Utvald läsning