Ny studie: din stress påvekar barnen – så kan du lugna dem

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är du ofta stressad och orolig? Enligt en studie gjord i bland annat Sverige smittar din stress och oro av sig på barnen. Studien undersökte om  anledningen till att barnen kände sig stressade berodde på att de hade arvsanlag till att bli lätt uppstressade, eller om stressen berodde på den miljön de befann sig i, med stressade föräldrar omkring sig.

Forskarna kom slutligen fram till att barnens stress är direkt sammankopplad med föräldrarnas stress och hur föräldrarna hansskades med den stress och oro de själva kände. Enligt forskarna hade barnens stresskänslor inget att göra med gener och arvsanlag. Stressade föräldrar skapar helt enkelt stressade barn, var studiens slutsats.

Men det finns knep att testa för att få barnen att känna ett större lugn trots att du har mycket i hjärnan.

Så får du barnen att stressa ner

1. Sätt på lugn musik, exempelvis klassisk eller akustisk musik, i bilen eller innan barnen ska lägga sig på natten. Studier har visat att lugn musik sänker blodtrycket och gör barnen avslappnade.

2. Att leka eller springa har visat sig hjälpa mot oro och stress. Barnen får fokusera på annat och energin läggs på att springa, i stället för att tänka på saker som oroar dem.

3. Att låta barnen själv spela musik får dem att slappna av. Det spelar inte någon roll om barnet spelar piano, trummor eller tvärflöjt, enligt forskning är det själva musikspelandet som har en lugnande påverkan.

4. Att lära barnen visualisera sina känslor har visat sig hjälpa. Om de känner sig oroliga eller är rädda för något kan du exempelvis ge dem såpbubblor och få barnen att blåsa iväg sina dåliga känslor i bubblorna.

5. Skratt bidrar till att barn slappnar av. Studier har visat att skratt till och med hjälper att motverka sjukdomar. Kom på vad som får ditt barn att skratta högt och försök att få in det i barnens dag oftare.

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

En tanklös kommentar från en förälder kan få långsiktiga konsekvenser för ett barn. Här är fem saker du definitivt inte ska säga!

Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ett barn

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Dela på: