Ny studie: Det här vitaminet kan lindra din brända hud

En ny men relativt liten studie tyder på att vitamin D, som vi bland annat får i oss från solens strålar, också kan skydda vår hud från för mycket sol.

20 deltagare fick utsätta sina underarmar för en stark UV-lampa, en timme efter att de fått ett stort tillskott av D-vitamin. Några av försökspersonerna fick dock ett placebomedel, medan de andra fick olika doser, upp till 500 gånger det rekommenderade dagliga intaget.

Läs också: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Sedan följde forskarna, som kom från Case Western Reserve University School of Medicine och University Hospitals Cleveland Medical Center, deltagarna i en vecka efter testet. Efter den veckan tog man ett biopsiprov från samtliga deltagare.

Vad de kunde se var att de personer som fått allra mest D-vitamin i sig också var de som fick tydligast fördelar. Efter 48 timmar det de som hade minst inflammation av ”solskadan”, och senare även minst rödhet och bäst hjälp för återuppbyggnad av huden.

Att D-vitamin skulle verka antiinflammatoriskt är något forskarna inte sett tidigare.

Läs också: Stor guide: Så solar du säkert i sommar!

”Vår hypotes är att vitamin D gynnar skyddsbarriärer i huden genom att snabbt minska inflammation”, skriver studiens huvudförfattare Kurt Lu. ”Vad vi inte förväntade oss var att en viss dos av vitamin D inte bara hämmar inflammationer, utan också aktiverar gener som läker huden.”

Han tillägger att doserna i experimentet överstiger det rekommenderade intaget många gånger om, men att resultaten ändå kan vara intressanta för framtida forskning.

Källa: New York Daily   Foto: IBL

 

6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin? 

Drick mjölk för vitamin D!

Drick mjölk för vitamin D!

Läs också: 6 varningssignaler: Har du brist på D-vitamin? 

 

 

Utvald läsning