Studie: Därför ska du inte sova med öppet fönster

Tänk på hjärtat – sov i tystnad.

Den varma månaden gör att många av oss har haft svårt att sova. Du kanske ligger där och vänder och vrider på dig men inget är bekvämt.

En vanlig lösning – förutom att vädra hemmet så gott det går innan läggdags – är nog att sova med öppet sovrumsfönster. Men det kan faktiskt skada din hälsa, om man ska tro forskare.

Det är den välkända kardiologen Thomas Münzel som nu varnar för att lämna fönstret öppet – i alla fall för dig som bor i en storstad. En  studie gjord vid  Johannes Gutenberg-universitetet i Mainz visar att störande ljud under natten kan bland annat skada din hjärthälsa.

– För tio år sedan sa folk att ljud bara var irriterande. Men nu tror jag att det finns tillräckligt med bevis för att ljud kan göra dig sjuk, berättade Thomas Münzel för Washington Post tidigare i år.

Stresshormonerna ökar

Du kanske tror att du kan sova igenom vad som helst – men faktum är att kroppen reagerar på ljud även om du inte vaknar av dem. Enligt Netteavsien kan det räcka med att en bil kör förbi utanför fönstret för att stresshormonerna ska öka i kroppen, vilket i sin tur får blodtrycket att stiga och kolesterolet att öka.

Pågår detta under en längre tid kan det påverka risken för stroke och hjärtsjukdom, likväl som den mentala hälsan med depression och ångest.

Även som forskarna i den här studien inte kan fastställa ett direkt samband mellan ljudföroreningar och hjärthälsa så har de världshälsoorganisationen WHO på sin sida. De rekommenderar en ljudnivå på under 40 decibel per natt för att inte störa nattsömnen.

Det går att jämföras med att en bil avger ungefär 70 decibel, en lastbil omkring 90 och ett flygplan som lyfter närmare 120 decibel.

Vill du ändå sova med fönstret öppet? Använd öronproppar!

Källa: Nettavisen, WHO, Washington Post   Foto: IBL

 

Läs mer:

MåBra krossar 13 vanliga myter om sömn

10 tips som hjälper dig sova bättre när det är VARMT

6 saker som garanterar bättre sömn