FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Ny studie: Därför är det nyttigt att peta dig i näsan

26 apr, 2017 
Peta i näsan.
Ett av våra största stigman ifrågasätts i en ny studie. Den visar nämligen att det är nyttigt att peta sig i näsan – och äta upp det som kommer ut(!).
Annons

När vi ser någon peta sig i näsan går det en rysning genom kroppen på de flesta av oss. Ser vi sedan personen ÄTA sitt eget snor blir många av oss spyfärdiga!

Sedan barnsben har vi fått höra hur äckligt och ohygieniskt det är, och dessutom kan man skada sig i näsan och få bihåleinflammation. De flesta föräldrar utvecklar en reflex för att tar bort barnets hand innan den nått näsan.

Men en studie publicerad i US National Library of Medicine visar att beteendet har sina fördelar och kanske borde uppmuntras.

Läs också: Nytt: Bakterier kan ligga bakom din övervikt

Studien visar att snorkråkor inte bara är en biprodukt som ska snytas ut och slängas bort – utan en källa till bakterier och slem som kan skydda våra tänder och särskilt gynna växande barn.

Slemmet i snoret hindrar skadliga bakterier från att få fäste på tänderna och orsaka hål.

Nu spinner forskarna vidare på upptäckten och hoppas kunna skapa ett syntetiskt snor som kan användas i tuggummi och tandkräm för att motverka karies och hål i tänderna, särskilt för barn.

Annons

Läs också: Bakterieexperten om maten han aldrig skulle köpa

Men det är inte allt: man har också funnit bevis för att snor kan skydda mot luftvägssjukdomar, magsår och till och med HIV!

Forskarna tycker nu att vi ska lyfta på stigmat kring näspetande – och kanske till och med uppmuntra inte bara våra små, utan också varandra att peta näsan och äta innehållet.

– Att äta de torra resterna som finns i näsan är ett jättebra sätt att stärka kroppens immunsysten. Medicinskt sett är det fullkomligt logiskt att göra det – och fullt naturligt, säger den österrikiske lungspecialisten Friedrich Bischinger till Mirror.

Foto: Thinkstock

 

Täppt i näsan – så blir du av med problemet

Läs också: Täppt i näsan – så blir du av med problemet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons