Ny studie: Dålig tarmflora kan ligga bakom dina sömnproblem

Kvinna som sover dåligt på grund av sin tarmflora.

Tips för bättre sömn
Slå på ljud

Magens mikrobiom har varit i hetluften i flera år nu, och det dyker hela tiden upp nya studier om oväntade kopplingar mellan tarmfloran och resten av kroppen – inte minst hjärnan.

Bakterierna sägs styra vårt immunsystem och kunna orsaka diabetes typ 2, de kan påverka din vikt och har samband med depression och ångest bland annat.

Senast i raden är en studie som visar att det kan finnas ett samband mellan tarmfloran och vår sömn. Studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Plos One, är gjord av amerikanska forskare vid Nova Southeastern University som hoppas hitta lösningar för personer med sömnstörningar.

Stor variation ger bättre sömn

I undersökningen fick ett gäng testpersoner sova med avancerade mätverktyg på sig som mätte alla möjliga värden i kroppen, men med fokus på sömnkvalitet. Efteråt tog man prover på personernas tarmflora, och kunde efter analyser se att de som sov bäst också var de som hade ”starkast” tarmflora – det vill säga de mest största variation av bakterier.

De med svagast tarmflora var också de som sov sämst, och en flora med få bakteriestammar är även kopplat till andra hälsoproblem och sjukdomar – som Parkinsons, autoimmuna sjukdomar och vissa psykologiska sjukdomar. Sämre hälsa överlag.

Vad styr då över hur bra eller dålig tarmflora man har? Länge trodde man att det vi äter avgör vilka bakterier tarmen har, men nyare studier visar att generna har större betydelse, liksom eventuella mediciner. En antibiotikakur kan till exempel slå ut tarmfloran tillfälligt.

Nu hoppas forskarna att detta är ett steg närmare att kunna hjälpa personer med sömnproblem, genom att en dag kunna förändra deras tarmflora för att optimera sömnen.

Vi hoppas också!

Källa: Nova Souteastern University, Plos One   Foto: TT

Läs mer:

Nytt samband mellan fetma och tarmbakterier funnet

Tarmexperten: Så mycket kan du påverka dina tarmbakterier

Rätt tarmbakterier kan förebygga Alzheimers

Utvald läsning