FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Studie: Barnen får sitt vokabulär från pappan

04 sep, 2018 
Fadern har också stor betydelse för barnets språkinlärning.
Mamma till en liten? Då kan du ta det lugnt med talträningen – det är nämligen från pappan barnet lär sig ord, enligt en studie. Men du som mamma har ändå en väldigt stor betydelse!
Annons

Det kallas modersmål, och länge har den allmänna bilden varit att barn lär sig språket främst av sin mamma. Men enligt en studie gjord av forskare i Hongkong kan vi behöva ompröva den bilden.

Flertalet studier har tidigare föreslagit att det finns skillnader mellan könen när det kommer till att lära sig språk – men vad gäller när det kommer till att lära ut?

Forskarna bakom den här studien, som publicerats i National Science Review, menar nu att båda föräldrar spelar en viktig roll för barnets inlärande – men på olika sätt.

Redan 1997 gjordes en studie vid universitetet i Genève som la fram teorin om ”fadersmål”, där man undersökte sambandet mellan språkvariationer och genetik från både mamman och pappan. De forskarna etablerade att språkliga variationer hände ihop med Y-kromosomen och ärvdes därför alltid från fadern – och inte hade något samband med det mitokondriska DNA:t som ärvs av mamman.

Annons

Däremot har mamman desto mer att bidra med när det kommer till hur barnet lär sig språket. I de flesta fall spenderar bebisen mer tid med mamman än med pappan sin första tid i livet, och börjar lära sig språket innan den ens är född. Vid det läget kan bebisen redan skilja mellan sitt ”modersmål” och ett främmande språk och kan redan känna igen upp till 800 ord.

Båda föräldrarna viktiga

Enligt forskarna förmedlar mamman inte bara språket – det är också från henne barnet lär sig traditioner, beteenden, ansvar och allt annat som samlas under begreppet kultur.

För att reda ut frågan undersökte forskarna 34 indo-europeiska populationer, med fokus på kopplingar mellan vokabulär och Y-kromosomen, samt ljud/fonetik och moderns mitokondriska gener. Man karaktäriserade också språken baserat på vokabulära och fonetiska system separat.

Och enligt resultaten lär vi oss uttal och fonetik från våra mammor – men får vokabuläret från våra pappor.

Alltså kan man säga att både uttrycket ”modersmål” och ”fadersmål” är felaktiga – båda föräldrar spelar en roll för barnets inlärning.

Källa: Business insiderNational Science Review   Foto: IBL

Läs mer:

7 saker som sägs göra barn smartare

MåBra granskar: 5 myter om flerspråkighet

Varför pratar par bebisspråk – med varandra?

Annons