SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ny studie: Barn blir inte smartare av amning

28 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
Använder du ersättning istället för att amma och oroar dig över beslutet? Då kan du vara lugn. På lång sikt har ammade barn inga betydande fördelar jämfört med barn som fått ersättning, menar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Forskning har tidigare visat att amning kan ha kortsiktiga fördelar för ett nyfött barn, bland annat kan amning hjälpa en bebis att bekämpa infektioner. Men de långsiktiga hälsofördelarna har inte slagits fast och en ny studie menar att fördelarna för ammade barn är få i jämförelse med barn som fått mjölkersättning.

Studien publicerades i tidningen Pediatrics och gjordes av forskare vid University College Dublin på Irland. Forskarna följde 7478 irländska barn från att de var nio månader gamla. Alla barn föddes efter en normallång graviditet och utvärderades när de var tre och fem år gamla.

Läs också: Kan jag dricka alkohol fast jag ammar?

Forskarna tittade på barnens utveckling gällande ordförråd, kognitiva förmåga och beteende. Vid treårsålder hade barn som blivit ammade i minst sex månader något mindre risk för hyperaktivitet och bättre problemlösningsförmåga, men skillnaderna jämnades ut när barnen fyllt 5 år.

Annons

Forskarna bakom studien menar att barn som ammas på lång sikt inte får några kognitiva fördelar i jämförelse med barn som får ersättning. En av forskningsförfattarna, Lisa-Christine Girard, säger till The Independent att tidigare forskning på området kan ha påverkats av socioekonomiska faktorer och att dessa troligen har en större betydelse för barnets utveckling än själva amningen. Så välj den metod som fungerar bäst för just dig och din bebis!

Foto: Shutterstock

 

Amningshjärnan är en myt – du blir smartare av att föda barn

Amningshjärna är en myt
Trött – men inte amningshjärna

Läs också: Amningshjärnan är en myt – du blir smartare av att föda barn

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons