SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Ny studie: Ät det här om du vill tappa kilon snabbare

10 feb, 2017 
Forskare: "Ät den här kolhydraten och gå ner i vikt"
Försöker du gå ner i vikt? Vill du tappa 100 kalorier extra varje dag? Då ska du äta det här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Spannmål, som havre, korn, vete och råg, ger oss inte bara ett viktigt tillskott av vitaminer och mineraler. Det kan även snabba på förbränningen och få kroppen att göra sig av med fler kalorier från all annan mat vi äter.

Men då måste spannmålet vara oprocessat och innehålla de fibrer som finns i bland annat skalet. Det är nämligen fibrerna i fullkornsprodukter som hjälper kroppen att göra sig av med fler kalorier, visar en ny studie som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.

Läs också: Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

I studien fick testpersonerna äta antingen fullkornsprodukter och brunt fullkornsris eller produkter gjorda av vitt, raffinerat mjöl och vitt ris under åtta veckor. Man såg då att de som åt fullkornskost fick en snabbare förbränning och att de dessutom gjorde sig av med 100 kalorier extra per dag via avföringen jämfört med dem som inte åt fullkornskost.

Fibrerna tycks helt enkelt dra med sig kalorier från annan mat också och man bajsar helt enkelt ut dem. 100 kalorier motsvarar ungefär en halvtimmes rask promenad.

Forskarna menar att vi, bara genom att öka intaget av vanliga fullkornsprodukter som finns i butikshyllorna, kan tappa kilon snabbare – och även behålla den nya vikten lättare.

Foto: Thinkstock

Vilka fibrer fungerar bäst?

Havregrynsgröt är ett utmärkt sätt att få i dig mer spannmålsfibrer!

Läs också: Vilka fibrer fungerar bäst?

Annons