Ny rapport: Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet

För femte året i rad kartlägger Friends och SIFO förekomsten av nätkränkningar bland barn och unga i åldrarna 10 till 16 år. De senaste tre åren har antalet barn och unga som utsatts legat stabilt på omkring 30 procent.

– Det är fruktansvärt att kränkningar och sexuella trakasserier på nätet har blivit så normaliserat, säger Carolina Engström, Tf generalsekreterare Friends.

Enligt rapporten utsattes var femte tjej för sexuella trakasserier på nätet förra året. Bland annat berättar en 13-åring att hon fått snoppbilder skickade till sig upprepade gånger från flera olika killar i sociala medier. En annan tjej berättar att hon har mottagit flera videor där olika killar onanerar, och en tredje var med om att någon öppnade ett Instagramkonto i hennes namn där hon kallades för hora.

Läs också: Skydda ditt barn på nätet – 8 tips

– Vi skulle aldrig acceptera motsvarande beteende på en arbetsplats för vuxna där det sprids nakenbilder på kollegor, eller att personer skickar oönskade bilder på sina kön till arbetskamrater. Ändå är det den verkligheten många unga tjejer lever i och sexuella trakasserier på nätet förstör liv, säger Carolina Engström.

Fler resultat från nätrapporten 2017:

35% av de unga har blivit utsatta för nätkränkningar det senate året.

7 av 10 som utsatts för nätkränkningar har utsatts av någon de känner eller vet vem det är.

18% av tjejerna och 6% av killarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet det senaste året.

Var tionde ung har utsatts för mobbning på nätet under det senaste året.

80% av 16-åringarna har sett vuxna bete sig illa på nätet.

Det vanligaste forumet för närkränkningar mot tjejer är sociala medier, medan det för killar är lika vanligt förekommande på sociala medier som i spel.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet.

 

Läs mer: 8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

Läs mer: Sandra om sin film: ”Jag vill förhindra att andra barn blir mobbade”

Läs mer: 7 appar som kan vara farliga för ditt barn

 

 

Utvald läsning