SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ny rapport: Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet

28 apr, 2017 
Förra året utsattes var tredje ung för kränkningar på nätet, och unga tjejer beskriver att det är vanligt att killar tjatar om nakenbilder på dem och skickar oombedda snoppbilder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För femte året i rad kartlägger Friends och SIFO förekomsten av nätkränkningar bland barn och unga i åldrarna 10 till 16 år. De senaste tre åren har antalet barn och unga som utsatts legat stabilt på omkring 30 procent.

– Det är fruktansvärt att kränkningar och sexuella trakasserier på nätet har blivit så normaliserat, säger Carolina Engström, Tf generalsekreterare Friends.

Enligt rapporten utsattes var femte tjej för sexuella trakasserier på nätet förra året. Bland annat berättar en 13-åring att hon fått snoppbilder skickade till sig upprepade gånger från flera olika killar i sociala medier. En annan tjej berättar att hon har mottagit flera videor där olika killar onanerar, och en tredje var med om att någon öppnade ett Instagramkonto i hennes namn där hon kallades för hora.

Läs också: Skydda ditt barn på nätet – 8 tips

– Vi skulle aldrig acceptera motsvarande beteende på en arbetsplats för vuxna där det sprids nakenbilder på kollegor, eller att personer skickar oönskade bilder på sina kön till arbetskamrater. Ändå är det den verkligheten många unga tjejer lever i och sexuella trakasserier på nätet förstör liv, säger Carolina Engström.

Annons

Fler resultat från nätrapporten 2017:

35% av de unga har blivit utsatta för nätkränkningar det senate året.

7 av 10 som utsatts för nätkränkningar har utsatts av någon de känner eller vet vem det är.

18% av tjejerna och 6% av killarna har blivit utsatta för sexuella trakasserier på nätet det senaste året.

Var tionde ung har utsatts för mobbning på nätet under det senaste året.

80% av 16-åringarna har sett vuxna bete sig illa på nätet.

Det vanligaste forumet för närkränkningar mot tjejer är sociala medier, medan det för killar är lika vanligt förekommande på sociala medier som i spel.

Läs mer: 8 tips för att skydda ditt barn mot mobbarna på nätet

Läs mer: Sandra om sin film: ”Jag vill förhindra att andra barn blir mobbade”

Läs mer: 7 appar som kan vara farliga för ditt barn

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons