Ny forskning: Virus kan göra dig glutenintolerant

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Hela 40 procent av befolkningen bär på gener som ökar risken för celiaki – eller glutenintolerans, som det ofta kallas. Men bara några få procent av alla med en genetiskt ökad risk utvecklar faktiskt denna kroniska sjukdom som gör att glutenprotein orsakar en inflammation i tarmen.

Varför somliga drabbas och andra inte har tidigare förbryllat forskare, men en ny upptäckt kan innebära att vi kommer närmare svaret. Forskning utförd vid University of Chicago och University of Pittsburgh visar nämligen att vanligtvis harmlösa reovirus verkar kunna utlösa glutenintolerans.

Läs även: Glutenintolerant – här är 7 vanliga symptom

Viruset stänger av kroppens ”fredliga” respons till gluten och lurar immunförsvaret att tro att ämnet är en skadlig inkräktare som behöver attackeras. Detta triggar alltså immunförsvaret till att överreagera på gluten, vilket skapar en inflammatorisk effekt.

– Detta är den första studien som visar att ett virus kan ändra på sättet som immunförsvaret reagerar på vår kost, säger forskaren Bana Jari från University of Chicago Celiac Disease Center, till NBC News.

Missa inte: Onlinekurs i god, glutenfri kost!

Studien, som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science, visar att personer med celiaki bär på fler antikroppar mot reovirus i blodet och har en högre förekomst av inflammationer, jämfört med friska personer.  När forskarna injicerade möss med viruset kunde de också se att mössens immunförsvar därefter reagerade mycket starkt på gluten, med inflammationer som resultat. Möss som inte blivit injicerade hade en mycket mildare reaktion på gluten.

Läs även: Varför blir man glutenintolerant?

Forskarna menar nu att detta kan förklara varför vissa människor som tidigare klarat av att äta gluten plötsligt blir överkänsliga – det kan helt enkelt ha att göra med att de exponerats för reovirus som utlöst sjukdomen. Denna upptäckt ger också hopp om att i framtiden kunna ta fram vaccin mot reovirus – vilket skulle kunna förhindra att kroppen utvecklar celiaki.

Källor: Today.com, University of Chicago, Celiaki.se

Foto: IBL.se

Är du glutenintolerant?

Få tips och hjälp med onlinekursen Gott & Glutenfritt!

– MåBra i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Efter att ha gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

DU FÅR…

● En inspirerande receptbank med 72 recept för vardag och fest.

● Experttips om gluten från dietisten Sofia Antonsson.

● Steg-för-stegfilmer där Anneli Andersson, känd från bloggen Glutenfria godsaker, visar hur du bakar saftiga bullar och bröd utan gluten.

● En stor mjölguide.

● Smarta knep för en härligare glutenfri vardag.

Kursen kostar 199 kr och du når den på dator, mobil och surfplatta. Du betalar tryggt och enkelt med Klarna eller faktura.

 

 

Redaktionens tips
Dela på: