Ny forskning: Optimister lever längre!

27 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Optimister lever längre än pessimister.
Vill du maxa chansen att få leva länge? Var optimistisk! Ny forskning visar att de som har en positiv syn på livet samtidigt har en större chans att få ett riktigt långt liv. Så börja ta livet med en klackspark!
Annons

Tycker du att glaset är halvfullt? Nynnar du med i ”Always look on the bright side of life” och nickar medhållande? Har du i stort en optimistisk syn på livet? Grattis! Chansen att du får bli över 85 år är stor. Åtminstone större chans än dina mer pessimistiska medmänniskor.

Ny forskning visar att de som har en positiv inställning faktiskt verkar leva längre. Och när man tänker efter så är ju de människor som blir världens äldsta och intervjuas i tidningar inga surpuppor som säger att de har hatat livet från början till slut. Det är istället alltid positiva människor som tagit livet med en klackspark.

Mest optimistiska kvinnorna levde 15 procent längre

Nu säger inte den nya forskningen att du kommer att leva till 120 bara för att du ser glaset som halvfullt, men resultatet är slående.

Forskarna har tittat på 70 000 personer, i huvudsak kvinnor, som de delade upp i fyra grupper beroende på hur de svarade på frågor om sin syn på livet i en undersökning 1986. Då var kvinnorna 62 år gamla. 30 år senare började man titta på hur många av kvinnorna som fortfarande var vid liv och hur de hade svarat på optimismfrågorna.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Det visade sig att den fjärdedel av kvinnorna som varit mest optimistiska levde i snitt 15 procent längre än de kvinnor som varit minst optimistiska i sina svar. Man kunde också se att chansen att leva till över 85 år var 20 procent högre för de kvinnor som var mest optimistiska.

Hos män kunde man se samma mönster, om än inte fullt lika tydligt. Forskarna tror att resultatet blev mindre tydligt hos männen eftersom färre män var med i undersökningen, så materialet var mindre.

Lika viktigt med fysisk som psykisk hälsa

Men hur kunde det bli så? Hur kan vår syn på livet påverka hur långt det blir?

Ja, det vet, dessvärre, inte forskarna än, men de har gissat lite. De tror att det är en kombination av både det fysiska och det psykiska. Redan tidigare forskning har visat att optimism kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom är optimister bättre på att kontrollera sina känslor och stressade situationer.

Annons

– Resultaten visar att det är viktigt att uppmuntra människor att äta balanserat och bra och träna regelbundet, men om man ska försöka maximera livstiden borde vi också bli bättre på att även uppmuntra psykisk hälsa och optimism. Det verkar verkligen som att optimism är en nyckel till en hälsosam livsstil, säger Catherine Hurt, hälsopsykolog vid University of London, och en av forskarna i studien.

Bli mer optimistisk med tre övningar

Men hur ska man kunna bli mer optimistisk? Richard Davidson, professor i psykiatri, säger till CNN att det inte behöver vara så svårt. Allt du behöver göra är att följa tre steg:

  • Föreställ dig ditt bästa jag

    Skriv ner hur ditt liv ser ut när du har uppnått allt du vill uppnå. Sitt sedan i fem minuter och tänk dig det livet. Att göra den här övningen 15 minuter varje vecka gör att du börjar se mer positivt på livet, visar forskning.

  • För en positiv dagbok

    Många av oss kan upprepa och minnas de negativa saker som har hänt under en dag. Men ha istället fokus på det positiva som händer.

  • Var tacksam

    Skriv ner några saker som du ska vara tacksam för, varje dag. Det kan bryta negativa tankar. Tänk också på de människor som du uppskattar och på den hjälp du har fått från dem.

Foto: TT

Källa: PNAS, CNN

Läs mer:

Vill du leva länge? Här är 100-åringarnas bästa tips

10 vägar till ett kroppspositivt och hälsosamt 2019

Annons