Ny forskning: Enkla knepet som stoppar håravfall

Knepet mot håravfall.

Håravfall kan komma som ett brev på posten efter en graviditet, i klimakteriet eller efter en stressig period. Ibland kan håravfall och uttunnat hår även vara ärftligt. Många köper dyra specialprodukter som ska göra håret tjockare men nu finns ett alternativ – som dessutom är gratis.  Ny forskning visar att hårbottenmassage faktiskt kan sätta fart på hårväxten och även göra håret tjockare. I en studie såg man att det räcker med fyra minuters massage av skalpen varje dag för att få igång de gener som stimulerar hårväxten. Man såg att massagen även saktade ner de gener som kopplas till inflammationer och håravfall. Personerna som deltog i studien uppgav också att hårets kvalitet förbättrades. En förklaring är att skalpmassage sätter fart på blodcirkulationen i hårbotten. Det gör att den enda levande delen av hårstrået – själva hårroten – får mer näring. Det kan ta uppemot några månader innan man ser resultat eftersom håret växer i cykler.

En annan studie visar också att massage av hårbotten två gånger i veckan reducerar stress – som är en känd orsak till håravfall. Man såg att såväl stresshormoner som blodtryck och hjärtrytm sjönk av massagen.

Läs också: Allt du vill veta om hårhälsa och håravfall

Så masserar du igång cirkulationen:

Du kan passa på och massera skalpen lugnt och mjukt i minst tre minuter när du tvättar håret. Använd fingertopparna och gör cirkulära, knådande rörelser så att du känner att hårbotten rör på sig. Är du väldigt spänd kan du öka trycket av fingrarna gradvis. Massera från hårfästet i tinningarna och nacken till hjässan.

Källor: ePlasty, PubMed,  Journal of Physical Therapy Science

 

10 vanliga missar som kan förstöra håret

Färga håret hemma - färga själv!

Läs också: 10 vanliga missar som kan förstöra håret